Стипендията – награда и инвестиция

Колкото са много на брой, толкова стипендиите са повод за дълги дискусии. Има ли ползва от тях? Кой трябва да ги получава? При какви условия? Истината е, че стипендиите са един от най-добрите начини да покажеш на някого, че се справя добре.

Стипендията не е просто награда за усърдие, тя е инвестиция в човек. Тя е доказателството, че някой вижда потенциал, в това което правим и в това, което сме. Никой не би инвестирал, без значение колко, в нещо, в което не вярва. Това предполага, че връчването на стипендия се случва на базата на някакви постижения и също така е индикатор, че от стипендианта се очакват още по-големи постижения в бъдеще.

Именно това е едно от нещата, които правят стипендиите толкова важни. Те са мотивация да продължаваме в същата посока, знак, че си струваме.

Макар и често стипендиите да не успяват да покрият всичките ни нужди, тяхното влияние не бива да бъде подценявано. Има и такива случаи, в които стипендията е решаваща, тя ни дава шанс да учим, там, където искаме и по този начин развива част от потенциала ни, който иначе би могъл да бъде загубен.

Стипендията е повече от награда – тя е отговорност. Получавайки стипендия, ние трябва да разберем, че тя ни е дадена с определена цел, за да постигнем нещо. Приемайки я, е хубаво да се постараем за това нейната цел да бъде изпълнена. Иначе не оправдаваме доверието, което ни е гласувано.

Всъщност, много често средствата за стипендиите идват именно от хора, които сами са имали възможността да получат такива и те са били важен фактор за тяхното образование. Сега на свой ред искат да върнат услугата и да помогнат на някои друг млад талант да развие себе си.

Освен самата стипендия, всеки стипендиант получава и добавена стойност, която се изразява в това, че той е бил избран за нея. Тук вече тя на свой ред се превръща в индикатора за неговия потенциал. Дори години след като стипендията е изтекла, това че сме я получавали, ни помага като показва на бъдещите ни работодатели или спонсори, че някой вече е повярвал в нас и ние сме оправдали доверието му.

Стипендиите са един добър начин да видим, че има хора, които ги е грижа за бъдещето, които вярват в младите и избират да инвестират не в друго, а в човек. В този ред на мисли, те носят също толкова позитиви на организацията или хората, които стоят зад тях, колкото и на самия стипендиант. Те създават надеждна връзка и повод за други партньорства между двете страни.

Сдружение “Тук-Там” стратира наскоро фонд за стипендии, който ще помогне на двама мотивирани и дейни българи да учат магистратура в чужбина, а после да се върнат и да приложат наученото в България. Идеята за фонда е отдавнашна мечта на сдружението. Тя най-накрая успява да се реализира, чрез лични дарения от членове и симпатизанти на организацията, сред които са изпълнителни директори на някои от най-големите компании в България.

В “Тук-Там” ценят опита в чужбина и смятат, че животът зад граница ни учи на много неща, извън самото университетско обучение. Също така, вярват и че България има бъдеще и от нас зависи как ще се развие то. Затова търсят хората, които не само ще отидат с голямо желание, но и ще са мотивирани да се върнат обратно и да приложат наученото. Огранизацията ще съдейства на завърналите се магистри по всякакъв начин, за да могат да се реализират успешно след завършването си.

Тази година фондът ще подпомогне двама души с по 5000лв. Ако инициативата се окаже успешна, от “Тук-Там” планират всяка година да увеличават броя на стипендиантите. Всичко за кандидатстването можете да научите на fund.tuk-tam.bg.

Стипендиите са важни, защото хората, които ги получават са важни.  Стипендиите дават възможности и създават контакти, правят ни по-отговорни хора и ако се справим добре, един ден ни поставят от другата страна – при хората, които могат да помогнат на други като тях да реализират мечтите си.

Share this

Submit your comment