Science и Genetic Engineering, САЩ и Англия

2

 

 

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Калин Василев учи бакалавър по биология и химия в Gettysburg College, САЩ, докторат по генно инженерстсво в Carnegie Mellon University, САЩ, и пост-докторат по генно инженерство в Cambridge University, Англия. Връща се през януари 2014, за да допринесе с натрупаните познания. Статира ТърновоRUNS, за да мотивира хората в търновския регион да се грижат повече за здравето си. Това което го прави щастлив тук е че помирисва промяната, вижда все повече добри, активни и добронамерни хора и неговата първоначално сляпа надежда и вяра се превръща в нещо реално, достижимо, видимо и осезаемо.

“Но със сърцето си знаех, че искам да бъда у дома, в България. Да бъда част от подема на младите. Исках да бъда близо до семейството, да връщам познанията си, да бъда част от новите смислени млади видели едни по-устроени модели на социална структура. Усещах, че имам какво да допринеса.”

Кога, къде и какво си учил?

2002 – 2006 Gettysburg College – USA

Bachelor in Science – Biology, Chemistry, German

2006 – 2012 Carnegie Mellon University, USA

Doctorate in Genetic Engineering

2012 – 2014 Cambridge University, UK

Post-doctorate in genetic engineering

 

Защо избра тази държава и този университет?

Америка ме привлече преди години с отворената си политика спрямо международните кандидати. Имаше високи стипендии, огромен избор от много престижни университети. Европа все още не беше така отворена за нас през 2002ра. Gettysburg College избра мен като ми даде почти пълна стипендия от 50 000$ на година за 4 години. Аз никога не бих могъл да си позволя такъв частен университет. След това Carnegie Mellon University и Cambridge University си спечелих позициите сам като показвах хъс, пробивност и добри резултати. Бутах се навсякъде и така печелих позиции.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Може би малко клише, но все пак да виждаш, комуникираш, работиш, с най-разнообразни нации, те учи на отворено съзнание, на приемственост, на търпение, на гъвкавост. Виждаш как различни нации преодоляват проблемите си по различен начин. Можеш да избираш най-добрите практики от всички краища на света. По пътя на моето чуждестранно образование срещах само хора, които се опитваха да ми помогнат и да ми предадат умения и знания. Сблъсках се с нови технологии и развих техническите си умения.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Определено през първите години бе предизвикателство да преодолееш огромното количество информация и проекти по профила ми. Може би това важи за всеки в моя профил. Информацията е много и трябва да си винаги в ТОП форма. По-големите предизвикателства бяха лични. Фактът, че много често си сам и по-голямата част от предизвикателствата ги преодоляваш сам. От привидно най-малките неща като да си преместваш целия живот от 3-4 куфара всяка ваканция, до самотните вечери, до разделите с близки приятели.

 

Кога и защо се върна в България?

Завърнах се през януари 2014та. Винаги живях с мисълта през годините, че едно естествено продължение на моето чудесно образование би било топ платена работа в някоя западна компания. Но със сърцето си знаех, че искам да бъда у дома, в България. Да бъда част от подема на младите. Исках да бъда близо до семейството, да връщам познанията си, да бъда част от новите смислени млади видели едни по-устроени модели на социална структура. Усещах, че имам какво да допринеса.

 

Къде и какво работиш?

През ноември 2014та стартирах ТърновоRUNS. Един бранд символизиращ и грижещ се за здравето на всички граждани в търновския регион. Мотивиращ ги за нещо по-съзнателно в живота им, показващ им, че хубавите неща могат и у дома да се случват. Аз съм създателя и главен двигател на тази идея. По 24 часа в денонощието, мисля само за тази мисия и идея. Работя го у дома, в кафенетата из града, из парковете, без офис, без зала, без големи бюджети.

 

Кое те прави щастлив в България?

Трансформацията на сляпата ми надежда и вяра в нещо реално, достижимо, видимо и осезаемо. Помирисвам промяната. Вече започвам да виждам и първите разлистени цветя. Всеки един смислен, активен, добронамерен човек, когото открия ме прави щастлив. Плюс, разбира се, всички онези клишета за българската природа.

Share this

Submit your comment