BSc Sociology, Germany

10

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Велина Христова завършва бакалавърска степен в института по социология в Мюнстер, Германия и втори бакалавър в Твенте, Холандия. След това заминава за Лисабон, Португалия, където се дипломира като магистър по мениджмънт. Връща се в България след като получава добро предложение за работа, което дава възможност да използва английски и немски език, и да работи в интернационална среда за чужди пазари. В момента работи в българско издателство и като хранителен консултант по психология на храненето.
“Най-големият плюс на обучението в чужбина, е практическата насока на обучение и това, че един от основните фокуси е да се развие мисълта, т.е. да се научи човек да мисли последователно, да подхожда критично към нова информация и да изгражда независимо и обективно мнение. Поне това със сигурност е нещо, което научих в Германия. В Португалия пък участвахме в реални проекти с реални компании и по истински бизнес казуси.”

Кога, къде и какво си учил?

Завърших бакалавърска степен в института по социология ( Sociology ) в Мюнстер, Германия и втори бакалавър в Твенте, Холандия през 2011 г. След това заминах за Лисабон, Португалия, където през 2014 се дипломирах като магистър по мениджмънт. Преди половин година завърших успешно програма по health coaching към институт в Ню Йорк.

 

Защо избра тази държава и този университет?

Заминах за Германия, защото завърших гимназия с немски език. Избрах този университет, защото ми даваше възможност да следвам едновременно два бакалавъра в две държави. По този начин научих много и различни неща, служих си едновременно и с немски, и английски език, пътувах и опознах две различни култури. В Португалия се озовах случайно, след като бях изпратена на стаж за провеждане на изследване на междукултурните различия в Европа.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Най-големият плюс, според мен, е практическата насока на обучение и това, че един от основните фокуси е да се развие мисълта, т.е. да се научи човек да мисли последователно, да подхожда критично към нова информация и да изгражда независимо и обективно мнение. Поне това със сигурност е нещо, което научих в Германия. В Португалия пък участвахме в реални проекти с реални компании и по истински бизнес казуси. Изразяването на лично мнение и аргументирането са само част от нещата, на които се наблягаше.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Най-голямото предизвикателство за мен в Германия беше мрачното и дъждовното време. Също така следването в два университета и пътуването между две държави. Минавайки западноевропейска школа, в Португалия се сблъсках пък със съвсем различен стил и темпо на работа.

 

Кога и защо се върна в България?

Върнах се в България след като получих добро предложение за работа, което ми даваше възможност да използвам английски и немски език, и да работя в интернационална среда за чужди пазари. Също така водеща беше и мотивацията да използвам наученoто в чужбина в България. Има толкова много добри практики и идеи, които чакат да бъдат реализирани тук.

 

Къде и какво работиш?

В момента работя в българско издателство и като хранителен консултант по психология на храненето.

 

Кое те прави щастлив в България?

Хубавото време, разнообразната природа, семейството и приятелите.

Share this

Submit your comment