STENDEN UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES, Мениджмънт на туризма

Къде учиш? Доволен ли си от обучението? 
 
Уча вече трета година в Университета за приложни науки “Стенден” ( STENDEN UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES ) в град Леуварден, Холандия. Специалността ми е  “Мениджмънт на туризма”. Градът е много красив и ми харесва, че като цяло страната е чиста и спокойна, обаче си има и много минуси. Като например бюрокрацията, която царува във всяко кътче на страната.

Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него. 
Леуварден е малък град. Има 90 000 жители и се намира в северната част на Холандия, която е известна с многото мелници и селското стопанство. Нещо много популярно за този град е, че Мата Хари идва от там.

Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година? 
 
Като цяло първата ми година мина много леко и приятно. Това беше, защото срещнах страхотни хора, имах стабилна връзка, а и самото образование не беше никак натоварващо. В началото обаче ми беше трудно да разбирам някои от нещата, които обсъждахме в часовете. Повечето от студентите бяха над 20-годишна възраст, а аз бях едва на 18 години и си личеше разликата в житейския опит.

Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа? 
 
Застраховките в Холандия се правят само и единствено от компании. Няма национални застраховки. Моята здравна застраховка е студентска и струва около 100 евро на месец. Тя покрива почти всичко– прегледи, изследвания, покупка на лекарства, зъболекар. Обаче има условие, че първите 150 евро се плащат на края на годината. Т.е. ако през годината аз съм си купувал лекарства, имал съм няколко вида изследвания и ако всичко това е на стойност 400 евро, на края на годината се заплащат 150 евро. Останалата част се покрива от застрахователите. Ако тази сума на края на година е 80 евро (т.е. почти не съм използвал застраховката си), плащам само тези 80 евро.

Транспортът е много добре организиран. Инциденти стават както навсякъде, но пък качеството на транспорта е страхотно. Връзките са много добре организирани. В Холандия влакът е считан за ежедневен градски транспорт. Влакове има много начесто и са много бързи. Но във всеки случай най-предпочитаният транспорт там си остава колелото. С колелото човек се придвижва най-бързо и лесно. В Холандия във всяко едно село и град има пътища за колела, което прави пътуването много удобно.

Работата – това вече е пълна противоположност. Работа в Холандия има много, но рядко за българи. Ние все още имаме нужда от разрешение за работа, което е много бавна, несигурна и неудобна процедура. Условията са много, а също и чакането за отговор. В по-малките градове шансът да се намери работа е нищожен, особено ако човек не знае холандски.

Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове? 

Не, университетът няма как да помогне, защото поначало холандците са хора, които “гледат часовника цял ден, за да си тръгнат 30 мин. по-рано”. Ако студент има проблем, е най-добре дори да не казва на университета, защото хората от там може само да усложнят нещата.

Хората как сe отнасят към чужденци? 
 
Холандците са добросърдечни хора, така че рядко има хора, които да не харесват чужденци, а дори и да не ги харесват, никога не биха го заявили и не биха направили нещо неприятно на чужденец. Те винаги са били толерантни към всички.

Има ли много българи? Помагате ли си? 
 
Да, има няколко града, където има много българи, и моят е един от тях. Но не си помагаме само заради това, че сме българи. Отдавна са минали времената, когато българите са си помагали само защото са сънародници. В днешното глобализирано общество е много по-важно какъв човек си, отколкото от какъв произход си.

Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много? 
 
Определено ученето. Имаме си редовни купони, но няма как да се ходи на всеки. Кой когато може.

Какво мислиш да правиш като завършиш?
 
Още не съм решил. Ще остана там, където имам добро предложение за работа. Засега най-добри условия виждам в България, но има още време…

Share this

Submit your comment