Hochschule der Medien, Маркетинг и Реклама

6

 

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Валентина Куцева завършва Hochschule der Medien в Щутгарт, Германия със специалност Маркетинг и Реклама, а след работи по професията си близо две години в Калифорния. Връща се в България през 2013 и продължава да работи по специалността си, като помага на малки и средни фирми да изготвят своята дългосрочна маркетинг стратегия. От малка мечтае да направи нещо значимо и се чувства щастлива в България, тъй като открива именно това – “Никога не съм се чувствала по-полезна и по-жива отколкото през последните две години, които посветих на борбата с предизивикателствата в нашето обществото, на каузите за позитивна промяна, на стремежа към по-добър живот тук, където се чувствам най-щастлива. Тази борба е на всеки от нас, тя не е просто обществена или политическа.”

“Процентът на българите, които се завръщат от чужбина се покачва всеки ден. Тези хора са не просто прекрасни професионалисти, те са и социално отговорни, те искат да случат промяната в България и се борят за това като истински революционери на новото време. Тези „двигатели“ и тяхната енергия ме зарежда всеки ден и ме кара да се чувствам част от нещо значимо, нещо, за което си заслужава да живееш, а не просто да съществуваш.”

Кога, къде и какво си учил?

Казвам се Валентина Красимирова Куцева и съм от Пловдив. Завърших Hochschule der Medien в Щутгарт, Германия със специалност Маркетинг и Реклама, а след това имах щастието да упражнявам професията си в прoдължение на близо две години в Америка, щата Калифорния.

 

Защо избра тази държава и този университет?

Моят избор беше изцяло обвързан с програмата на университета и типа на обучение. Бях приета на три места, но в университета във Виена и университета в Кьолн програмата беше изключително теоретична и доста обща. Hochschule der Medien ми даде доста практически знания и възможност да се уча от „работещи професори“, което беше незаменимо.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

На мен лично обучението в чужбина ми даде много – научих се да бъда по-самостоятелна и независима, разбрах, че най-важното качество на един служител е да бъде проактивен и натрупах много позитивни практики и впечатления, които сега искам да приложа тук. Но истината е, че това беше най-трудния период в живота ми, защото да развиваш личността си не е лесна работа.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Най-трудно за мен беше да съм далеч от семейството ми. С всяко друго предизвикателство – лично или професионално – съм се справяла по един или друг начин, но мисълта, че мога да прекарам живота си…че децата ми ще трябва да прекарат живота си между два континента…това беше предизвикателството, което не можах да преодолея. И така направих своя избор.

 

Кога и защо се върна в България?

Завърнах се преди почти три години. Много хора смятат, че в България няма бъдеще, че пазарът е малък, хората са необразовани, че мафията е навсякъде и няма възможности за развитие. И да, сигурно са прави за себе си. Но за мен тези неща са просто предизвикателства, които трябва да бъдат преодоляни. Процентът на българите, които се завръщат от чужбина се покачва всеки ден. Тези хора са не просто прекрасни професионалисти, те са и социално отговорни, те искат да случат промяната в България и се борят за това като истински революционери на новото време. Тези „двигатели“ и тяхната енергия ме зарежда всеки ден и ме кара да се чувствам част от нещо значимо, нещо, за което си заслужава да живееш, а не просто да съществуваш.

 

Къде и какво работиш?

Аз съм маркетолог по образование и с това си изкарвам хляба. Помагам на малки и средни фирми да изготвят своята дългосрочна маркетинг стратегия и след това с моя екип работим по изпълннието на всяка една точка от тази стратегия. Накратко, ние изпълняваме ролята на външен маркетинг отдел за фирми, които нямат нужда от такъв 24/7.

За 2015/2016 година съм локален президент на най-голямата младежка организация в България – Junior Chamber International Bulgaria (JCI Bulgaria), където чрез различни трейнинги и семинари, ние развиваме мисленето и способностите на нашите официални членове и чрез проекти в сфери като мултикултурно развитие и развитие на бизнес средата в България, ние спомагаме за позитивната промяна в нашето общество.

Скоро отваря врати и Limacon – център за развитие на социален капитал в Пловдив. Създадохме го заедно с Иван Бондоков, на който дължа голяма част от вдъхновението си през тази година, в която се посветих на работа в обществена полза. Нашите обучителни, културни и занимателни програми за деца, младежи и възрастни се фокусират върху изграждането на три жизненоважни ценности в нашето общество: Желание и смелост да изживеем мечтите си, стремеж за усъвършенстване на себе си и нужда да споделяме идеите си със съмишленици и да се чувстваме щастливи в един дълбоко свързан свят, където социалният капитал е тайната съставка към нашата рецепта за успех.

 

Кое те прави щастливa в България?

Още от малка си мечтая да направя нещо значимо…просто нещо, не бях сигурна точно какво. Е, сега вече знам. Никога не съм се чувствала по-полезна и по-жива отколкото през последните две години, които посветих на борбата с предизивикателствата в нашето обществото, на каузите за позитивна промяна, на стремежа към по-добър живот тук, където се чувствам най-щастлива. Тази борба е на всеки от нас, тя не е просто обществена или политическа.

Share this

Submit your comment