The Hague University of Applied Sciences, Международен Бизнес и Мениджмънт

Кариера в България-4710

 

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Даниела Иванова учи бакалавър Международен Бизнес и Мениджмънт в Хагския Университет от 2008 до 2012, след което специализира Дигитален Маркетинг в Ню Йорк. Участва в различни проекти, свързани с иновации в дигиталното пространство, последния от които в Южна Корея през 2012. Работи 3 години в SoundCloud в Берлин като Маркетинг Мениджър. Силно повлияна от start-up общността и предприемачеството, решава да се завърне в България, за да подпомогне развитието на местния бизнес. През 2015 започва работа в София като Мениджър Бизнес Развитие за Viber за Централна и Източна Европа.

Образованието в чужбина разширява мирогледа и дава нов поглед над живота и света в един много ключов момент от развитието на младия човек. В днешно време младите хора могат да пътуват и живеят навсякъде по света, и аз бих ги насърчила да се възполват от всяка една такава възможност. Въпреки това вярвам, че в динамични индустрии като технологиите, иновациите и маркетинга влиянието и тежеста на образованието не е толкова голяма. Местоживеенето и дипломата са без значение, когато има истинска мотивация за реализиране на идеи.“

Защо избра тази държава и този университет?

Моят випуск беше един от първите, които можеха да се възползват от влизането на България в ЕС: отворени граници, възможност за адекватно образование, потенциал за кариерно развитие. И всички ние напуснахме родната земя в търсене на по-добър живот. Избрах Холадния, защото знаех, че е широкоскорена и отворена нация, а университетът – защото беше с практически профил, а целата ми беше да започна кариерата си в Западна Европа.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Образованието в чужбина разширява мирогледа и дава нов поглед над живота и света в един много ключов момент от развитието на младия човек. В днешно време младите хора могат да пътуват и живеят навсякъде по света, и аз бих ги насърчила да се възполват от всяка една такава възможност. Въпреки това вярвам, че в динамични индустрии като технологиите, иновациите и маркетинга влиянието и тежеста на образованието не е толкова голяма. Местоживеенето и дипломата са без значение, когато има истинска мотивация за реализиране на идеи.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Истината е, че винаги е имало трудни моменти по време на следването ми в чужбина: от намирането на първия стаж до местенето от държава в държава за обменно обучение или работа. Сега се обръщам назад след 7 години живот в Западна Европа и се гордея, че съм успяла да се справя с всички предизвикателства по пътя. Вярвам, че когато човек целенасочено преследва мечтите си е сигурно, че ще ги постгне. За мен този стремеж превърна живота в Холандия и Германия в приключение.

 

Кога и защо се върна в България?

В България се върнах преди точно една година. Усещах нуждата да се прибера, исках да съм по-близо до семейството си, но и да допринеса по адекватен начин за развитието на местния бизнес и start-up общността на родна земя. Възможността да работя във Viber в София се появи и аз я грабнах без да се замислям. Една година по-късно съм щастлива, че сбъдвам както собствените си мечти, така и мечтите на милиони потребители на Viber в региона.

 

Къде и какво работиш?

В момента работя в София като Мениджър Бизнес Развитие във Viber за Централна и Източна Европа. Приключението е неописуемо: всяка седмица пътувам в различна държава, комуникирам с интересни партньори: от най-посещаваните фестивали до наложени финансови институции, и ги вдъхновям да използват Viber, за да комуникират по един наистина бърз, лесен и експресивен начин с всички хора по света. Истинска магия на бъдещето!

 

Кое те прави щастлива в България?

Овощните градини на баща ми в покрайнините на Любаш; маслените борове на Витоша, които виждам от прозореца си сутрин; богатата на загадки, истории и легенди българска култура; семейството ми, което е близо до мен и благодарение на тяхната подкрепа се справям с предизвикателствата на живота.

Share this

Submit your comment