The University of Edinburgh, MA (Hons) Sustainable development with Social Anthropology

Име Яна Дончева
Email y.doncheva17@gmail.com
Facebook Iana Doncheva
Държава United Kingdom
Университет The University of Edinburgh
Специалност MA (Hons) Sustainable development with Social Anthropology
Сфера Social sciences
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността “Устойчиво развитие” е на английски език и се помещава в училището по социални и политически науки. Тъй като специлаността е нова (първите дипломирани в нея завършиха през 2014) има пътеки, които са специалности от училището, които всеки един от нас избира, те са нещо като насоката към която се води специалността. Има задължителни курсове за нас, като студенти Устойчиво развитие, а в същото време имаме и задължителни курсове по “пътката”, която сме избрали. Специалността избрах след обширен рисърч на специалностите в различни университети. Първоначалните ми идеи бяха география, след това екология и в последствие открих тази по-социално ориентирана специалност, която прецених, че би била по-подхпдяща за мен. Разбира се има възможност за всичмане на курсовете и в географското училище, например. Специалността се изучава само в още 3 университета във Великобритания. С навлизането на все повече идеи за устойчиво общество, социално предприемачество, опазване на околната среда, справяне с последиците от климаричните промени и още много социални глобални въпроси специалността дава много обширно и мултидисциплинарно познание, което и води до добра перспективност за развитие в многообразни области, след завършване и ориентиране към определени посоки на интерес.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Университетът е изключително мултикултурен. Поне при нас, в нашата специалност и училище, преподавателите са доста всеотдайни и хора с добър академичен, а някои и практически, опит в областта си на преподаване. Като всяка голяма институция има малки организационни неточности, които се случват от време на време, но като цяло мнението ми е положително.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Относно международните студенти – има хора от абсолютно цялото Земно кълбо, без да звучи преувеличено 🙂 Преобладават хората от ЕС, но има и голям брой американци, индийци, китайци и още множество други националности. Специално в моето дигри аз съм единствената българка за момента, така че смея да твърдя, че сме една доста разнонационална и интересна група хора 🙂 Има българско общество, да, което организира някои доста успешни събития през последните години. За мен най-ценни са събиранията за боядисване на яйца, правене на мартеници, както и за 3ти март, разбира се.

Защо приеха теб? Трудно е да се отговори на този въпрос, но предполагам, че главно заради познанията ми в различни спектъри, свързани със специалността. Както и поради разнообразния ми доброволчески опит, натрупан по време на гимназията.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градът е доста красив, много известна туристическа дестинация 🙂 Това което не ми харесва са, разбира се, някои по-запуснати части, които са и нормални за малко по-големите градове. Както и някои гледки по улиците събота и неделя сутрин, които ще спестя на читателите ви 🙂

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвам се основно пеша, ако трябва да отида до по-отдалечена от центъра точка използвам автобусните линии, които са основен градски превоз. Относно забавленията – има множество възможности, аз лично предпочитам по-тихи заведения, с приятна музика. Има и доста добре развит театрален афиш, както и опера, коцерти, балет, изложби.

Каква е местната култура? Местната култура е шотландска, с някои интересни особености, често пъти давани като знакови за тази част на Великобритания 🙂 Акцентът е доста интересен, в началото и леко плашещ, но за успокоение на кандидатстващите – в унивеситета рядко се срещат хора с тежък акцент. Иначе – да, може да видите мъже с поли по улиците. Уискито е цяла култура, а основните традиционни ястия се състоят от предимно животински вътрешности.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението, като такса, за момента е безплатно, покрива се от SAAS. Относно живота (жилище, храна, консумативи) – горе-долу по около 500-550 паунда на месец, в зависимост, разбира се, от стила ти на живот, квартирата, която намериш и т.н. Билетите също са относителни, обикновено стандартен отиване и връщане, с прекачване из Европа, може да се намери за между 200 до 300 паунда. Има и други опции, с които може да се комбинира, така може да бъде и намалена цената. Специално при нас нямаме разход за учебници, тъй като почти всико е онлайн или в библеотеката.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Основна помощ е покриването на таксата за обучения. Доста по-малко са възможностите за стипендии, поне в нашето училище. За заеми – нямам достаъчно информация 🙂

Какви са възможностите за работa? Има възможност да се работи на непълен работен ден, ако успяеаш да го съчетаваш времево и ако намериш подходящото място.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? За момента обмислям магистратура, извън Великобритания или да започна работа. Оринтирам се към НПО сектора, социалното предприемачество, нещо в тази област 🙂 Надявам се да се върна в Бълагрия и да приложа наученото, но една година напред ще покаже 🙂

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Да, смятам, най – вече с познанието и опита, които съм натрупала, надявам се.

Други впечатления? Вятърът в Шотландия може да бъде притеснителен на моменти, но се свиква 🙂 Както и за сега остават в границите на Великобритания 🙂

Share this

Submit your comment