Tilburg University, Economics and Finances

17

 

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Ваня Ушатова е учила бакалавър икономика и финанси в Тилбург, Холандия ( Tilburg University ) от 2006 до 2009 и магистратура финанси в Барселона, Испания през 2010-2011. Завръща се в България след завършването си като през следващите 3 години работи като консултант по чуждестранни проекти и пътува интензивно в Европа и САЩ. От април 2016 Ваня е съосновател и управител на агенция за подбор на персонал БрайтПойнт.

“Животът в чужбина те прави много по-самостоятелен и според мен ставаш по-независим и израстваш много по-бързо отколкото ако живееш в България. “

Кога, къде и какво си учил?

Учила съм бакалавър икономика и финанси в Тилбург, Холандия ( Tilburg University ) от 2006 до 2009 и магистратура финанси в Барселона, Испания през 2010-2011.

Защо избра тази държава и този университет?


Заминаването ми в Холандия не беше с някаква конкретна цел. Тогава се колебаех между няколко университета и накрая се спрях на Тилбург. В Испания отидох по 2 причини. Първо, вече знаех, че искам да специализирам в сферата на финансите и университета беше сред най-добрите и второ, това ми даде възможност да усъвършенствам испанския си, който изучавах като втори чужд език още в училище. Естествено, хубавият климат в Испания беше допълнителен плюс особено след 3 години в дъждовна Холандия ?

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Най-големият плюс за мен е свързан не толкова със самото обучение, а по-скоро с това, че срещаш хора от цял свят и обменяш опит, което те обогатява по начин, по който книгите и учебниците не могат. Отделно животът в чужбина те прави много по-самостоятелен и според мен ставаш по-независим и израстваш много по-бързо отколкото ако живееш в България. Не на последно място, обучението в чужбина ти дава възможност да пътуваш много по-лесно и по-често.

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Най-голямото предизвикателство беше прилагането на наученото през годините на първото ми работно място. Тогава за първи път се сблъсках с корпоративна работна среда и осъзнах, че на практика нещата са много по-различни от това, което е описано в учебниците.

Кога и защо се върна в България?

Аз винаги съм била с нагласата, че един ден ще се върна в България. Окончателно се прибрах лятото на 2015-та година след като прекарах 3 години в интензивни пътувания и доста стресова работна среда. Почувствах, че вече съм натрупала необходимия професионален опит и е време да се фокусирам повече върху личния си живот.

Къде и какво работиш?

Управител съм на агенция за подбор на персонал БрайтПойнт, която основахме преди близо половин година със съученик от Американския Колеж.

Кое те прави щастливa в България?

На първо място семейството и приятелите. В момента щастлива ме прави и работата ми – възможността да работя за себе си като в същото време създавам нови възможности за развитие на хората живеещи в България.

Share this

Submit your comment