Tokyo Institute of Technology, архитектура/машиностроене

Име Милан Рашевски
Email mrashevski@gmail.com
Държава Japan
Университет Tokyo Institute of Technology
Специалност архитектура/машиностроене
Сфера Architecture & design, Engineering, Environmental sciences
Ниво PHD (Докторант)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Участвах по програма за обмен-специализация между университета ми в Германия и TiTech – TiROP. Програмата е на английски и завърших изследователски проект към факултет различен от моя – този по машиностроене (образованието ми е от факултета по архитектура в Германия).

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Университетът беше на изключително високо ниво – и като студенти и като преподавателски колектив и като материална база. Условията за студентите бяха близки до перфектните (столова, спортни съоръжения, кампус). Имаше си разбира се малко администрация, но като цяло всеки се опитва да помогне – бих казал доста по-лесно от други страни. Нямам забележки, а само добри спомени от TiTech.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има значително количество международни студенти, повечето от Корея, Китай, Малайзия и други азиатски страни, но имаше и доста европейци. Българи бяхме само аз (на обмен) и още едно момиче, което правеше магистър редовно по програмите на фондация Кирил и Методий. Българското общество в университета няма, а в Токио е доста разпокъсано. Има yahoo група на българите в Япония.

Защо приеха теб? Не знам. Така или иначе кандидатсвах от RWTH Aachen, а не от България. Това е специална програма за обмен между 16-17 от най-елитните технически университети в света.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градът е сигурен, няма престъпност, с много културен живот, спокоен, когато човек е далеч от метростанции и гари. Огромен е и транспортът отнема поне 30-40мин (това е малко) – по-често между 60-90мин.

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвах се с метро, влакове и велосипед (до 20км на ден). Забавленията ми бяха основно с хората от общежитието, в което живеех, колеги от университета, пътувания из страната, разглеждане на Токио, където човек винаги има какво ново да открие.

Каква е местната култура? Японците са с изключително различен манталитет, много коректни и честни хора, но комуникацията е много трудна (не само заради езика!!!). Всеки, който е прекалено различен от останалите (не по физически, а по културни белези), е проблем. Аз останах 7 месеца и с удоволствие бих живял до 2 години, но не и повече. Работният график е невероятно напрегнат.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Жилищата са сравнително скъпи – 300-700 евро за стая, според стаята и местоположението. Моето обучение беше безплатно и ако човеке стипендиант, обикновено е безплатно – пак зависи от програмата. Транспортът е скъп! Храната е сравнително евтина, дори в заведения (около цените в българските) с изключение на напитките.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Стипендии има. В България е доста трудно, през фондация Кирил и Методий, като съм чувал, че конкуренцията е огромна, а местата малко. Другият вариант е към тяхното министерство на образованието, което отпуска сериозен брой стипендий, но пак кандидатстват 3-7 човека за една. За заеми не знам.

Какви са възможностите за работa? Работният режим е толкова напрегнат, транспортът е толкова сложен, че като цяло бих казал, че човек трябва да има доста късмет да учи и работи едновременно. Според мен – или едното, или другото.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Вече не съм в Токио, прибрах се преди година. Едва ли ще отида в близко бъдеще, макар че бих, ако попадна на подходяща програма с реален шанс.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Вече съм тук и помагам. : ) Работя здраво, участвам в различни НПО, кандидатстваме по проекти и работя по докторантура към БАН.

Share this

Submit your comment