TU Darmstadt, Computational Engineering

Име: Боян Юруков
E-mail: yurukov@gmail.com
Университет: TU Darmstadt
Град, Държава: Darmstadt, Germany
Специалност: Computational Engineering
Година на завършване: 2010
Обща информация за университета: www.tu-darmstadt.de/

Кампус: Не е кампус в смисъла на тези в щатите. Университета е разпределен на 2 места, а общежитията са пръснати из града. Все пак и двете локации са добре обособени и доста приятни за учене.

Настаняване на или извън кампуса / съквартиранти: Има доста общежития, но не стигат за студентите. Може да живеете в такова само 2.5-3 години. Това се прави за да се даде възможност на новопристигналите да си намират лесно общежитие, докато по-старите студенти могат лесно да си намерят квартира. Цените в общежитието и на квартира не се различават много. За повечето общежития се чака в списък. В легендарния ни Karlshof (и в още един май) се ходи на интервюта да те одобрят съквартирантите. Там апартаментите са между 3 и 6 спални, по 2-3 бани и една голяма обща стая. Забавно е.

Храна/студентски стол: Храната в столовете е такава, каквото може да си сготвите набързо вкъщи. По-евтина е от бързото хранете, но е по-скъпа, ако си я правите сами. Дюнерите са по 4.5 евро. Има оферти за студенти в ресторантите.

Транспорт до университета: Транспорта е много добър и е между 7 или 15 мин. Ако живеете в някое общежитие, почти е сигурно, че ще имате директен транспорт. Дори да живеете в края на града, няма да ви трябва повече от 15-20 мин. Karlshof е на 3 мин с автобус и 10 пеша.
Развлечения и близки населени места: Дискотеки има няколко. Във Франкфурт има доста + сръбски и балкански. Масови купони в darmstadt вече се правят трудно, но има много българи и винаги става партито. В Манхайм правят доста масови купони по празниците. Региона като цяло е много интересен (замъка на Франкенщайн в момента го виждам от прозореца). Франция е доста наблизо също.
Възможности за работа: В IT сферата има много фирми наоколо. Във Франкфурт има възможности за икономисти, архитекти и т.н. В университета се търсят много да помагат с упражненията, да проверяват изпити и просто като работещи студенти. Предлага се и много неквалифицирана работа – сервитьорки, пазачи и т.н. На панаира във Frankfurt така се изхранва 1/3 от българите тук.

Финансова помощ за българи: Стипендии се дават много трудно. На оценки почти не разчитайте, защото унивеситета е труден. Има помощ за бедни студенти, ако покажете, че учите доста и работата би ви пречила (пак може да работите де), но не стига за нищо.

Колко българи има в университета и колко е лесно да се приемат други българи? Много. На всеки километър. По официални данни сме 500. Всеки ден срещам по 10. Приемът в специалността Mathematics with Computer Science вече е труден, защото преди 6 години 200 се нанесохме с нея тук и сложиха квота. Иначе приемат повечето с добри дипломи. Мисля, че приемът е на лотария – няма точна информация за процедурата.

Имаше ли културен шок, като пристигна в университета/държавата и от какво? Имаше в началото, но сме толкова българите, че бързо минава. Помагаме си много, а студентското ни сдружение намира бързо квартира/общежитие на новите и ги запознава с всички. Въобще който и да дойде няма да е сам в началото.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? + В провинцията няма държавни такси! Високо качество на образование, професорите участват в реални разработки и съветват немското правителство, дипломата се тачи, за IT региона е супер, градът е пълен с институти, изледователски центрове (ESA) и големи компании, най-чистия и богат регион на Германия. Много българи = учи се много по-лесно и е весело.

– трудно се завършва, изпитите са трудни и някои специалности имат административни проблеми, крайната оценка е лоша, средно всичко е по-скъпо от останалата Германия, няма много хубави дискотеки в града. Много българи = не се интегрираш.

Други впечатления: Трудно ми е да кажа дали го препоръчвам. Аз лично се гордея в униерситета, но наистина трудно се завършва в него. Всеки семестър отпадат десетки студенти.

Българско общество: http://saedinenie.de/

Share this

Submit your comment