UMDNJ, Biomedical Sciences

Име: Анна Ангелова
E-mailanna@anteni.com
Университет и специалност: UMDNJ (now merged with Rutgers), Graduate School of Biomedical Sciences
Година на завършване: 2010
Уебсайт на университетаhttp://gsbs.rutgers.edu

Как са кампуса, общежитието и материалната база на университета? Има два кампуса. Имам впечатления от този в град Нюарк, който се намира в Ню Джърси от другата страна на реката срещу Ню Йорк. Кампуса е една голяма сграда до болница и изследователски център за ракови болести. В отделна сграда е студентското общежитие. Нищо забележително, но лесно се ходи в Ню Йорк. Нюарк е град с престъпност и студентите са посъветвани да не се разхождат извън района на кампуса. За студентите без кола има маршрутки до други кампуси и съседни университети, както и до централната гара.

Материалната база е на ниво, има средства за експерименти. Преподавателите си имат собствени лаборатории, които се финансират от NIH (голям грант е около 1 млн долара за 4-5 години).

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Имам впечатления от Department of Physiology, но по принцип и в другите катедри на Graduate School of Biomedical Sciences всеки Ph.D. студент в началото обхожда 2-3 лаборатории за по 2-3 месеца докато си избере тази, в която да си направи дисертацията.

В моята катедра цари свободен дух, студентите се третират с респект.

Всеки Ph.D. студент се финансира от катедрата от самото начало (това включва tuition и стипендия от около $28К годишно). Когато си избере лаборатория, финансирането се поема от съответния професор.

Защо приеха именно теб? Не е трудно да се влезе, това е скритата тайна на това учебно заведение. Няма много желаещи да работят в сферата на Life Sciences. Пътят е дълъг и труден, и не е за всеки.

Ако човек покаже голямо желание за обучение и има що-годе сносни резултати на GRE, има реални шансове.

Какво би посъветвал(а) учениците, които тепърва ще кандидатстват? Да се свържат с преподавателя, който се занимава с приема. Да си зададат всички въпроси, дори да се обадят по телефона.

Освен това да разгледат research interests на всеки преподавател, за да имат по-добра представа какво точно се прави в дадената катедра.

Има ли възможности за работа? Предоставя ли университета подкрепа при търсенето на работа? В областта на Life Sciences се налага придобиване на степен след доктурантурата (post-doc). Такива позиции се намират не трудно, но някои университети не спонсорират за работни визи и това може да ограничи избора понякога.

След завършване, post-doc може да се прави и в Европа. Там на особен почит са завършилите в САЩ.

Има ли финансова помощ за българи? Какви са разходите за квартира, обучение, живот? Всичко е платено от университета от самото начало. Дава се и стипендия в рамките на около $28К годишно. Тази стипендия не е голяма, но достатъчна за наем, книги, храна, и т.н.

Имаше ли културен шок, когато пристигна в университета? От какво? Не. Вече живеех в района от няколко години.

Какво е отношението към българите в университета? Колко българи има? Не срещнах българи. Няма разлика в отношението.

Какво мислиш да правиш след като завършиш? Пътят след завършването минава през малко по-добре платени (но не достатъчно) post-doc позиции (2-3). След това следва или работа в индустрията или академичен растеж, при наличие на силни амбиции и късмет с финансирането от NIH.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо? Няма да се завръщам.

Други впечатления: С професия в Life Sciences, при наличие на достатъчно научни публикации човек може и сам да се спонсорира за зелена карта в категорята на талантливи професионалисти. В повечето случаи работодателите спонсорират.

Share this

Submit your comment