Uni Mannheim, Industrial engineering

Кристиян Митов – Индустриално инженерство – Манхайм

Първа фаза на следването за бакалавърска степен:

Математика, физика, техническо чертане, търговско право, микро и макро икономика, електротехника,Clipboard01 техническа механика, материалознание, основи на маркетинга, основи на счетоводството, основи на енергетиката, информационни технологии, статистика и др.

Втора фаза на следването за бакалвърска степен:

Практически семестър във фирма, която се намира или самостоятелно от студента или с помощта на университета.

Трета фаза на следването за бакалвърска степен:

Машинни елементи, термодинамика, контролинг, логистика, маркетинг, производство, задвижваща техника, енергетика, право в производството, право на околната среда, трудово право и др.

В различните Hochschule-та има различни специалности, които се изучават по-задълбочено. В Манхайм бяха Маркетинг, Контролинг, Логистика, Енергетика, Производство.

Четвърта фаза на следването за бакалвърска степен:

Дипломна работа във фирма, която се намира или самостоятелно от студента или с помощта на университета.

visit-MannheimВ последните години на гимназията работех в една немска фирма. От там ми предложиха да финансират следването ми, ако се върна и работя в нея след завършването. Те ми предложиха една и съща специалност в две висши учебни заведения: Hohschule Mannheim и Berufsakademie Karlsruhe. Аз тогава нямах идея, каква е разликата между двете и си избрах Hochschule Mannheim.

В Германия има три вида висши учебни заведения: Universität, Hochschule, Berufsakademie. В Universität се изучават специалности само от теоритична гледна точка. Такъв тип учебно заведение е най-подходящо и за хора, които имат желание да се занимават с научна дейност. В Hochschule една трета от следването е практика и две трети е теория. Завършилите там работят предимно в немската индустрия като инженери или други специалисти. Има и възможност за научна дейност, но не е толкова голяма както в университетите. В Berusfakademie половината от следването е предазначено за практическа работа във фирма, с която студентът предварително е сключил договор. Т.е. за да следвате в Berufsakademie трабва да си намерите фирма, в която да реализирате практическата част от обучението. Във всяка Berufsakademie има определен брой фирми, където обучават бъдещи свои служители. Т.е. около 90% от студентите в Berufsakademie след завършване си намират работа във фирмата, която е финансирала следването им.

В България се счита, че е по-трудно да те приемат в университет, а по-лесно да завършиш. В Германия е обратното – сравнително лесно е да те приемат, но завършването е доста трудн т.е. изисква се постоянство и инат. Има доста хора, които не издържат на напрежението и се отказват. В доста от университетите студентът има право да се държи един изпит два пъти. Ако не издържи и втория път, който и да е изпит, то той губи правото си да следва съответната специалност в цяла Германия.hmannheim_1

От друга страна едно от основните умения, които придобиват студентите е да мислят в резултати, т.е. целта е да имаме резултат в поставения от възложителя срок. Независимо дали това е преподавател или работодател. След като е зададена задача или практически проблем, той трябва да бъде решен за определен срок.

Манхайм не е известен като най-красивия град в Германия, но за сметка на това наоколо има доста интересни местенца, които са безплатни за посещение със Semesterticket. Това са например: Heidelberg, Spayer, Weinstraße, Worms, Würzburg и др. В Манхайм има няколко университета, които са на високо място в класациите в Германия и Европа и затова има доста интернационални студенти, с които човек може да завърже контакти. В Манхайм е също и най-голямото българско студентско сдружение в Германия „Бай Ганьо”. С помощта на неговите членове ежегодно се организират чествания на български празници и събирания между българската студентска общност в региона.

В студентския живот най-много ми харесваше безгрижието. Запознаването с много и различни хора.

Съветът ми към кандидат-студентите:

Отивайте без да се чудите много! Няма да съжалявате, а и ще научите много неща за себе си и най-вече да бъдете самостоятелни. Буквално за половин година ще порастнете – от деца ще станете възрастни хора, които отговарят за себе си.

Share this

Submit your comment