University of Vienna, Microbiology

IMG_9707Александра Шошерова, студентка по Микробиология и Генетика във Виена

Реших да следвам във Виена, Австрия, защото бях посещавала града няколко пъти преди да се замисля въобще по въпроса за учене в чужбина и мога да кажа, че се влюбих в негооще на втория ден, който прекарах там. Архитектурата е невероятна и наистина има какво да се види зад всеки ъгъл, особено в центъра. Главният университет, в който аз уча, е сред най-старите в Европа и най-големият в немскоговорящото пространство. Въпреки това таксата за обучение есимволична, което заедно с факта, че Виена е сравнително евтин град, ми помогна да реша къде искам да отида.

Няма да лъжа, че имах доста колебания какво да избера. В училище винаги съм се интересувала от биология и природни науки. Когато дойде моментът за кандидатстване, се двоумях между т.нар. Ernährungswissenschaften (науки за храненетои Биология. В крайна сметка избрах Биология, защото разгледах плана на предметите, които се изучават в двете специалности, и прецених с кое би ми било по-интересно да се занимавам. Освен това института по молекулярна биотехнология, в който ще прекарвам повечето си време в последните ми семестри, е един от най-модерните в Европа, като последната година беше отворена допълнителна лаборатория към него. Добрата материална база, заедно с дългогодишната традиция и отлични преподаватели, ми помогнаха да направя избора си за специалност.

Малко ми е трудно да отговоря на въпроса, с какво ще запомня студентските си години във Виена, защото те все още не са приключили за мен. За момента бих ги запомнила с контраста между дните, прекарани в седене в библиотеката, и многото пътувания, които сме направили или планираме да направим, защото е лесно и изгодно, когато се намираме в сърцето на Европа.

Share this

Comments

  1. Здравей искам да те попитам с каква оценка влезе в този университет и взимат ли се оценките от матурите?

Submit your comment