Universidade de A Coruna, Индустриално Инженерство

Име: Габриела Нанова
E-mail: gabby_nanova@abv.bg
Университет: Universidade de A Coruna
Град, Държава: Ла Коруня, Испания
Специалност: Индустриално Инженерство

Българско общество: няма

Кампус и материална база на университета? Бях там на обмен за 4 месеца в кампуса във Ферол. Базата беше доста добре. Повечето факултети са на едно място и е доста приятно. Има много хубажа градинка между сградите където може да си почиваш между занятията. Библеотеката е на ниво, но може да се желае още английска литература.

Общежитие или квартира? Съквартиранти? Квартира. Общежитие не се предлага за студенти на обмен. Но квартирата беше доста изгодна и на удобно място. Когато наемаш квартира в Испания в нея има всичко, което е доста удобно.

Храна/студентски стол/алтернативни, изгодни места за хранене в близост до университета? Храната като цяло е доста достъпна и освен това вкусна. 🙂

Транспорт до университета и други близки градове? Според мен не е нужен. Дори и ако трябва да се отиде до “далечния” факултет е половин час път пеша. Има обществени колелета за 10 евро на година. С тях е 15мин пътя и има места за взимане и оставяне на доста удобни места(центъра, приатанището, университета).

Развлечения и близки населени места/специални предложения за студенти – напр. в кина, театри и др. места за развлечение? Има безплатни прожекции на кино в града всеки четвъртък. Инче в Ла Коруня има доста барове и места за развлечение. Във Ферол не са толкова много, но се намират и са приятни. Те имат традиция наречена “ботельон” която представлява събиране с бутилчица в ръка в някои от много паркчета в града на сладка приказка и осъществяване на социални контакти.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Хареса ми отношението на хората. Всички са адски дружелюбни и отзивчиви(под всички визирам и преподавателите и отговорните за студентите на обмен хора, и служителите в библеотеката). Проблем е, че не говорят много английски.

Защо според теб приеха именно теб? Аз не бях точно приета. Тъй като бях на обмен ме избраха от Техническия Университет София, а не от испанския университет.

Какво би посъветвал(а) учениците, които тепърва ще кандидатстват? (не е попълнено)

Възможности за работа и подкрепа, която университетът предлага при търсенето на работа и професионалната ориентация? Има варианти за работа, но при нас не беше нужно тъй като бяхме на стипендия по ЕРАЗЪМ програмата. Имаше хора, който си бяха на обмен за семестър и си работеха без проблем.

Финансова помощ за българи и какви са разходите за квартира, обучение, живот? нашата квартира беше 90кв м апартамент, на страхотно място в града за 350 евро на месец. Разходите бяха по около 50 60 отгоре. Единственият проблем беше интернета. Не е възможно да се подпише договор за по-малко от година и варианта е USB донгъл за 45 евро на месец и ужасна връзка.

Имаше ли културен шок, като пристигна в университета/държавата и от какво? Не мисля, че имаше шок, защото имахме опит с международните контакти от преди това, пък и първите хора с които се запознахме там бяха останалите студенти на обмен, които с радост ни приеха и ни споделиха преживяванията. Също така ние бяхме осъществили контакт с момиче, което е било там предишната година и имахме представа за мястото на което отиваме. Препоръчвам на всеки да намери някой, който е бил на мястото, което избира и да се види с него/нея.

Какво е отношението към българите в университета? Колко българи има? Прави ли се някаква разлика между тях и другите международни студенти? Не мсиля, че има специално отношение. Няма много(бяхме само ние). Единствено имаше разлика към бразилците, защото на тях им се радваха малко повече. Останалите бяхме равни. 🙂

Какво мислиш да правиш след като завършиш? Магистратура (вече я записах в България и сега се колебая дали да подавам документи за Италия)

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо? Да разбира се! Оставам тук и ще се боря колкото е нужно! При най-доброто развитие на нещата един ден ще имам фабрика!!! :)))

Други впечатления: Испания е прекрасна страна и е доста добре да не се види само на екскурзия, но да се усети местният характер на хората и на самата страна.

Share this

Submit your comment