Université de Lorraine

Име Бранимир Генев
Email branigen94@gmail.com
Linkedin https://www.linkedin.com/in/branimir-genev-696112144/
Държава France
Университет Université de Lorraine
Специалност Langues Etrangères Appliquées
Сфера International affairs & studies, Languages & literature, Marketing & Communications
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност?
Тази специалност се доближава най-много в България до “Международни икономически отношения”. Представлява усилено изучаване на два чужди езика (Английски + Испански, Немски, Италиански, Полски или Руски) плюс предмети като международно право, икономика, маркетинг, статистика, информатика. Избрах я докато бях още в гимназията, търсех специалност с чужди езици, но и практическо приложение за тях. Перспективата е голяма, има голям избор от магистри за по-нататък, а е възможно и кариерно развитие в туризма, продажбите, икономика, международно право, дипломация, финанси, банкиране, застрахователна дейност, преводачество, администрация, мениджмънт, човешки ресурси. Специалността е много обширна и обхваща различни отрасли.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета?
Харесаха ми материалните условия, социалните придобивки на студентите ( стипендии, жилища, изхранване, спорт), студентският живот като цяло. Не ми хареса неадекватното или незаинтересовано отношение на някои преподаватели и доста колеги, липсата на вътрешна организация, начинът на преподаване по някои предмети.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Има студенти от цял свят, така е в специалностите с чужди езици. Основно са италианци, испанци и от бившите колонии в Африка. Но могат да се срещнат и корейци, латиноамериканци, от Щатите, Канада, Русия, списъкът е дълъг. Намират се и доста български студенти, но чак за общество не може да се говори.

Защо приеха теб? 
Високи оценки на матурите. Но като цяло във Франция приемът първата година в държавните университети е свободен, приема се всеки кандидтствал. Изпитите първата година отсяват бройката за следващите години.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града?
Хареса ми, че градът не е особено голям, разстоянията са нормални и придвижването от една точка до друга не отнема много време. Има достатъчно магазини, музеи, заведения и интересни места за посещаване. Пълно е със студенти и млади хора, атмосферата е приятна. В центъра има много красиви места. Не ми хареса мрачното и дъждовно време, мръсотията на някои места, това че няма голямо летище наблизо и си принуден да пътуваш до Белгия, Германия или Париж за полет до където и да е. За щастие има мрежа от маршрутки които те карат от града до съответното летище.

Как се придвижваш и забавляваш?
Придвижвам се пеша, университетът и общежитието са на 15 минути от центъра. Рядко ми се е случвало да хвана автобус или трамвай, евентуално ако бързам или времето е лошо. Забавлявам се като спортувам, излизам в центъра, учствам в асоциации. Ако човек се поинтересува, откриват се много възможности.

Каква е местната култура?
Френска. Хлебарници навсякъде, бирарии, барове, ресторанти. Хората са любезни и възпитани. Малко дръпнати в началото, с времето се отпускат. Има толеранс към чужденците, хората са свикнали с тях. Винаги може да се срещне отрицателно отношение, просто се свиква, най-добре въобще да не се обръща внимание. Ако човек има желание, създава си среда, не е чак токова трудно. С търпение и малко късмет се получават нещата.Има доста културни събития (и не чак толкова културни), поводи за събиране не липсват.

Финанси

Колко струва обучението и живота?
Обучението е безплатно, при положение че е отпусната социална стипендия. Ако няма такава, цената е около 150 евро на семестър. Жилището, ако е държавно общежитие, излиза около 270 евро на месец. Храната не излиза повече от 200 евро, на месец. Пътните разходи са нула ако живееш около университета. За по-далечните общежития трябва карта за градския транспорт, но цените са съобразени със студентските доходи.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Може да се кандидатства за социална стипендия от държавата. (Crous) Има и възможност за еднократна помощ за жилището от друг държавен орган.(CAF) Помощите са солидни и обикновено покриват основните нужди. Всеки разбира се живее по различен начин, за някои е много докато на други не стига.

Какви са възможностите за работa? 
Летни лагери, панаири, касиери в супермаркети, разносвачи на пици, заведения за бързо хранене. Общо взето към това се насочват студентите.За стажове има по-сериозни фирми. Работата е болна тема в Североизточна Франция, не е от най-развитите френски райони. Доста хора отиват към Париж, Южна Франция или други страни като Англия, Германия, Щатите, Швейцария, Люксембург. Там възможностите за работа са по-добри, а и заплащането се променя.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване?
В момента работя и събирам опит. След това планирам да довърша образованието си с магистър.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво?
Да, смятам да помогна. Искам да приложа придобитите си умения тук с цел да подобря живота на хората и да улесня ежедневието им. Искам да подобря общите условия в градовете, да ги модернизирам и да създам благоприятни условия за спокоен и пълноценен живот.

Други впечатления? Липсва нещо, което да обединява българските студенти зад граница. Всеки е пръснат нанякъде и си върши работата индивидуално, но няма обща мисъл или цел. Няма организация, която да позволява на български студенти в различни държави по света да общуват помежду си, да обменят опит, идеи, да започват проекти заедно или да обсъждат идеи. Ако се създаде и развие такова обединение, ще бъде от огромна полза както за нас, така и за държавата. Повече хора биха решили да се завърнат.

Share this

Submit your comment