Universiteit Leiden, Leiden, the Netherlands; KU Leuven, Leuven, Belgium, Erasmus-Mundus master of nanotechnology and nanoscience

Име Свилен Кожухаров
Email svilen.kozhuharov@gmail.com
Държава Netherlands
Университет Universiteit Leiden, Leiden, the Netherlands; KU Leuven, Leuven, Belgium
Специалност Erasmus-Mundus master of nanotechnology and nanoscience
Сфера Physical sciences
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Erasmus-Mundus master of nanotechnology and nanoscience (http://www.emm-nano.org/) е магистратурска програма предназначена за кадри от цял свят. Координираща институция е католическият университет Льовен, Льовен, Белгия. Участващите имат право на избор на различни институции в рамките на програмата. Такъв университет беше Университета Лайден и Техническият университет Делфт. Двата университета са на добро материално, технологично и теоретично ниво. Нанотехнологията и нано-науката са ново-образувани, мулти-дисциплинарни специалности с приложение във всяка една сфера на модерната инжинерия и технология.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Университета Лайден е едно от най-добрите места в Европа за развитие в теоретична и експериментална физика, нано-наука и технология. Препоръчвам го!

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Католическият университет в Льовен има силно българско общество. За университета в Лайден не ми е известно.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Лайден е исторически и научен център. Не е нужно да се живее в Лайден, за да се учи в Лайден. Холандия е страна с добра транспортна мрежа. Между-градски пътувания за и от работа са ежедневие.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? 1000 евро/месец е минимално нужното за студентски живот в Холандия. Другото е късмет и правилно разпределение на финансовите ресурси.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Живея.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Разбира се, че помагам с каквото сабя покаже.

Други впечатления? Успех.

Share this

Submit your comment