University of Essex, Международни Отношения

Име Андреа Пейчева
Email andrea_peycheva@yahoo.com
Linkedin linkedin.com/in/andrea-peycheva
Държава GB
Университет University of Essex
Специалност Международни Отношения (International Relations)
Сфера Международни Отношения
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност? Завърших Bachelor’s Degree in International Relations (Международни Отношения) в Англия в University of Essex през 2013 година. Специалността бе само на английски, а University of Essex е един от най-добрите в Англия и в света за тази специалност. Избрах я много лесно: следвах изцяло собствения си интерес като в училище много ми вървеше по история и езиците, така че за мен беше съвсем естествено да избера специалност с изцяло международна и политическа насоченост в страна различна от България. Също така много обичам да пътувам и да уча и изследвам други култури и държави, което също повлия много на избора ми.
Специалността е много интересна, обогатяваща и “отваряща очите” за света и как системата, в която живеем работи. Дава много богата обща култура и имате шанса да срещнете хора от цял свят. Развива уменията за писане, подбор на информация и анализаране, и критично мислене на много високо ниво.
Проблемите с тази специалност идват от това, че не дава конкретна професия. Повечето от завършващите работят най-често в сферата на комуникациите, понякога в неправителствени организации или агенции за проучвания. Може и в журналистиката. Много от студентите решават да запишат след това и магистратура, която да е в друга сфера и да звучи малко по-практично. Също така, като търсите работа, повечето от работодателите изобщо не знаят какво е международни отношения и има голям шанс да решат, че нямате кой знае какви практически умения, което, разбира се, не е вярно.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Смело мога да кажа, че в университета ми хареса абсолютно всичко. Ако търсите място с живот в кампус извън голям град и много международни студенти, това е мястото.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Българско общество има, многобройно и активно. Международните студенти са около 50% от всички студенти.

Защо приеха теб? Имах добри оценки от дипломата, добри оценки на IELTS. Също така, отделих доста време да си напиша мотивационното писмо както трябва.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градчето (Colchester) е малко и е всъщност най-стария регистриран град в Англия. Предлага всичко – магазини, ресторанти и клубове и забавления не липсват. Студентско градче, предимно с млади хора. Както и с университета, не бих казала, че има нещо, което не ми хареса. Ако обаче искате да живеете на място като Лондон, примерно, Колчестър не е за вас.

Как се придвижваш и забавляваш? Има много добре развита транспортна система от автобуси от и до кампуса както и влак до Лондон, който отнема около един час. Може обаче да се придвижвате и пеша или с колело до доста места.

В кампуса има един нощен клуб, една дискотека, един-два бара. Повечето от студентите (особено тези първа година) се забавляват предимно в кампуса, но същите забавления ги има в Колчестър.

Каква е местната култура? Когато аз учих всички бяха отворени и добронамерени към нови хора. Лично аз нямах никакви проблеми.

Финанси

Колко струва обучението и живота? В момента таските в Англия са доста високи – към 9000 паунда на година. Има възможности за студентски заем.
Общежитята са с различни цени, зависи кое изберете. Но за един нормален живот в района и за да можете да се наслаждавате на живота в Есекс както трябва, бих казала, че поне 600-700 паунда на месец (с наема на общежитието).

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Има много възможности за финансиране. Повече на http://www.slc.co.uk/. Стипендии също има, но съветвам да проверите на сайта, защото информацията за финансиране се променя всяка година.

Какви са възможностите за работa? В университета Frontrunners Scheme, която е само за студенти и дава възможности за работа в различните департаменти и е истински професионален опит в офис. Иначе има възможности чрез Students Union и в кафенетета и ресторантите в кампуса както и в Колчестър. Като студенти ви е разрешено да работите 20 часа седмично.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Наскоро завърших магистратура и все още проучвам какви са възможностите и кое е най-добре за мен.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Искам да помогна на бъдещи студенти като има разказвам какво да очакват, включително и за предизвикателствата, които ще стоят пред тях след като завършат.

Други впечатления? Препоръчвам ученете в чужбина изобщо. Ще ви промени много, ще ви научи да бъдете себе си и да мислите критично. Даже ако можете, учете и поживейте в повече от една държава.

Share this

Submit your comment