University of Antwerp, Стопанско управление

Разкажете ни какво е да си студент в чужбина
Приеха ме на база бакалавърска степен по “Стопанско управление”, която завърших в България, плюс тест за владеене на езика (TOEFL). Обучението е на високо ниво, изисква се доста активна работа през целия семестър, а не само на изпити. Типична е извънкласната работа в екипи по няколко души. Като недостатък отбелязвам липсата на семинарни упражнения, поне по моята специалност.

Трудностите през първата година
Намирането на квартира е нелека задача, особено ако не говорите холандски или нямате кой да ви помогне.

Съществуват специализирани сайтове за студентско настаняване, където влизате с име и парола, предоставени от унивеситета. Общежитията са с ограничен капацитет и те най-често се дават на студентите по “Еразъм”.

Добре е да научите някои основни холандски думи, за да се ориентирате по-лесно на публични места. Добрата новина е, че почти всички белгийци говорят доста приличен английски.

Застраховки и транспорт
Здравните услуги са доста скъпи, така че осигуряването е задължително. С европейска здравна карта плюс студентската си карта отивате и се регистрирате в някое от многото здравноосигурителни дружества (ще получите информация за тях по време на дните за ориентация).

По този начин не плащате никакви такси, а извличате полза, като ви възстановяват суми (понякога до 70-80%), когато ходите на лекар или купувате лекарства. Цената на преглед при общопрактикуващ лекар е между 20 и 25 евро, като цялата сума се плаща на място, а след това здравният осигурител ви възстановява процент по сметка.

Работата
До края на 2013 г., докато работните ограничения за българи са все още в сила за Белгия и някои други държави от ЕС, е нужно разрешително за работа. По принцип, ако сте решили, не е проблем да си го извадите, но има доста бюрокрация и ходене насам-натам по институции и ще чакате над месец.

С този документ имате право да работите 20 часа седмично без значение каква професия и на пълно работно време през ваканциите и национални празници. Можете да потърсите работа и в университета, но за повечето от тях се изисква поне разговорен холандски.

Kариерни центрове
Няколко дни преди да започне учебната година, имаше дни на ориентация, организирани от университета. Раздават се доста материали и има лекции, където обясняват всичко необходимо за обучението и живота в града. Ориентацията е доста интензивна, но с времето се научава всичко необходимо.

Библиотека на университета (University of Antwerp), литература
Библиотеката е доста голяма и въпреки че преподаването в университета е основно на фламандски (холандски) език, има безброй литература и на английски, немски и други езици.

Таксата за обучение е относително ниска, сравнена с други западни университети, но това се компенсира от високата цена на учебниците, част от които трябва да се купят поради това, че в библиотеката са вече заети или са стари издания.

Спорт
Възможности за спорт има много. Ако си закупите т.нар. спортен стикер в началото на учебната година, срещу символична сума можете да вземете участие в редица спортове.

По-икономичен живот в града
Като цяло храненето навън е скъпо. В студентските столове за сносен обяд се плаща между 5 и 8 евро. Ако имате време, най-евтино си остава готвенето у дома. Доста хранителни стоки са с близки до българските цени, ако не се целите в най-известните марки.

Дрехи има за всеки джоб на централната търговска улица. Мебели и обзавеждане се намират евтино в магазините за рециклиране, освен това има фейсбук групи, където някои хора дори подаряват вещи или искат символични суми.

Препоръчвам да си купите велосипед втора употреба – намират се евтино и придвижването става доста бързо по опасания с удобни велоалеи град.

Свободното време
Ако сте в градския кампус, който е в самия център на града, имате на разположение безброй студентски заведения и барове, кина, театри, освен това в града постоянно има различни събития и фестивали.

Професионални перспективи
Възможности за работа има в публичния и частния сектор, кариерно развитие, различните функционални области на бизнеса (финанси, счетоводство, организация и международна търговия). Има перспективи при консултантските услуги, одит, банково дело и застраховане.

Share this

Submit your comment