University of Applied Science Upper Austria, Campus Steyr, Global Sales and Marketing

Име Adreana Yaramova
Email adreana@abv.bg
Linkedin https://www.linkedin.com/hp/?dnr=ln1hbxOl9YyKUHpE_nAhfOlCLoucVHeMkmPL
Държава Austria
Университет University of Applied Science Upper Austria, Campus Steyr
Специалност Global Sales and Marketing
Сфера Business & management
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Програмата е изцяло на английски. Избрах я защото е бизнес специалност, това е което аз исках и защото е на английски. Специалността има практическа насоченост, през първия семестър има няколко “case-study” проекти, които са свързани с фирми от индустрията в околностите на града. През първия семестър се прави и бизнес пътуване до Китай или Турция. Щайр е известен като “industry export area”. Много от фирмите са спонсори на университета и разчитат на кадрите от него. Втория семестър е задължителен Еразъм в страна по избор от около 100 университета в целия свят. В третия семестър програма се състои от лекции и т.н. “Company project”. Този проект е работа с определена фирма, по зараден задача от конкретната фирма. С целия опит, който се придобива и с ренумето на университета тук в Австрия, студентите ще имат гарантирано добро бъдеще.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесва ми абсолютно всичко – нивото на образование, методите на преподаване, гест-лектори (доста често хора на много високи длъжности в индустрията), фактът че множество култури се събират на едно място и обменът на опит е уникален. Единственото нещо, което не ми допада е, че немският е много важен за намирането на добра работа, което всъщност е факт във всяка една държава. Въпреки всичко, има достатъчно интернационални компаний, които предлагат практики и позиции само с английски. Човек трябва просто да търси по настоятелно, което е приложимо към абсолютно всичко, което човек иска да постигне.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има основно руснаци, украинци, но също така студенти от казахстан, както и сърби, германци, англичани, австралийци, мексиканци, американци и мининум половината клас са австрийци. Българи няма, аз познавах две момчета в целия университет, но и двамата завършиха и не са тук повече. Имаше и една девойка Еразъм за 6 месеца. Мястото не е особено популярно, но аз вярвам, че трябва да бъде, защото си заслужава и освен това няма семестриална такса.

Защо приеха теб? Входният изпит е изпит по английски, IQ тест и маркетинг казус. След приключването на тези три изпита, студентът трябва да премине и през интервю с някои от професорите. В случея аз смятам, че просто имах късмет и бях покрила минимумът. Не смятам, че имах брилятни резултати, но или си приет или не, щом ме приеха, значи резулатът е бил задоволителен. Няма класиране или каквато и да е подобна процедура, обаждат ти се по телефона или ти се изпраща имал с резултата.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градът е невероятно красиво място. Като райско местенце е, има две големи реки, които понякога създават проблеми с наводнения, но аз обичам малки китни градчета и избягвам големи градове, въпреки че съм живяла в Прага, Антверпен и София. Така че, хората, които обичам малки градчета ще бъдат очаровани. Но понякога е малко случно и е трърде тихо. А понякога когато се разхождаш през ноща е възможно да не срещнеш човек изобщо.

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижването е лесно, тъй като е малък град където и да живееш пеша е най-добрия начин, с колело също е много удобно. Барове има в изобилие, всяка сряда има студентско парти е някой от баровете в центъра и цените са намалени през съответната вечер. Студентското парти се обявява от организаторите на студентски събития онлайн в групата на университета.

Каква е местната култура? Казват, че австрийците били студени. Самите автрийци смятат, че не са. Те смятат, че Германците са студени. Аз смятат, че глобализацията си казва думата. Има няколко типични характеристики за австрийци, но личния опит е много по-важен от различни препоръки от хора. Културните различия са нещо, което човек сам трябва да изпита, за да ги разбере. Успех!

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Има семестриална такса от 18.00 евро, храната е около 200 евро на месец, а квартирта 300 нормално. Квартири има и за 700, зависи от стандарта на студента. Пътни разходи, почти няма, освен ако студентите не искат да посетят околни села и градове. В самия град, освен за такси след бурна вечер, други пътни разходи няма.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Възможности много, удобрение да вземеш много трудно. Но университета прави всичко възможно да предложи подкрепа на студенти в нужда. Дори почасова работа, важното е да се информира за тази нужда.

Какви са възможностите за работa? За работа възможностите са много. Особено след завършване.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? В момента пращам документи за работа или практика.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Смятам че има голяма вероятност да се прибера, нямам идея как мога да помогна на държавата ни, но имам идея да започна собствен бизнес и с това да спомогна за отварянето на сводобни позиции.

Share this

Submit your comment