University of Basel, Бизнес и Икономика

Кариера в България-4342

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

Методи Терзиев е учил Бизнес и Икономика в Университета Базел, Швейцария. Връща се обратно в България през 2009 година с желанието да използва натрупания опит и да бъде полезен тук. За Методи връщането е едно от най-важните решения в живота му, за което нито за миг не е съжалил, тъй като се чувства на мястото си. В момента работи в първото coworking пространство у нас – betahaus | Sofia като оперативен директор.

“Тук мога да съм много по-полезен и да допринасям за развиването на едно модерно общество, в каквото всички ние заслужаваме да живеем. Без значение дали в корпоративния, държавния, неправителствения или друг сектор, всеки един от нас може да бъде пример за правилните ценности и нагласи в ежедневните ситуации. Да виждам резултат от своите усилия в тази посока, средата и хората около мен ме правят щастлив.”

Кога, къде и какво си учил?

Завърших Бизнес и Икономика в Университета Базел ( University of Basel ), Швейцария, в периода 2005-2008 година.

 

Защо избра тази държава и този университет?

След Немската гимназия в София исках да уча в чужбина, но търсех неотъпкани пътеки и предизвикателство от към среда и възможности за бъдещо развитие. Намерих ги в най-стария университет в Швейцария – Базел, където традицията и имената на известни учени и Нобелови лауреати вървят ръка за ръка с модерното разбиране на образование и наука. Градът също ме грабна със своята непринуденост и международен облик.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Обучението в чужбина ти дава изключителни възможности за учене и личностно израстване, които са задължителни за един млад човек. Изправяш се цялостно пред предизвикателствата на живота и то в една абсолютно непозната среда. Това излизане от зоната на комфорт изгражда умения и навици, които остават за цял живот.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Със сигурност съчетаването на учене, работа и лидерски отговорности в най-голямата студентска организация в университета (AIESEC) изискваше много добро разпределение на времето и поддържане на постоянен фокус върху важните неща. Освен постоянството, много ми помогнаха приятелската среда и позитивната нагласа, които бях изградил с времето. Научих много за себе си и се убедих, че всичко е в нашите ръце. Именно затова вярвам, че всяка промяна е възможна и започва от нас самите.

 

Кога и защо се върна в България?

Върнах се обратно през 2009 година с желанието да използвам натрупания опит в България и да бъде полезен тук. Това е едно от най-важните решения в живота ми, за което и миг не съм съжалил. Чувствам се на мястото си.

 

Къде и какво работиш?

Работя в първото coworking пространство у нас – betahaus | Sofia като оперативен директор.

 

Кое те прави щастлив в България?

Тук мога да съм много по-полезен и да допринасям за развиването на едно модерно общество, в каквото всички ние заслужаваме да живеем. Без значение дали в корпоративния, държавния, неправителствения или друг сектор, всеки един от нас може да бъде пример за правилните ценности и нагласи в ежедневните ситуации. Да виждам резултат от своите усилия в тази посока, средата и хората около мен ме правят щастлив.

Share this

Submit your comment