University of California- Berkeley, Астрофизика

Борислав Тодоров, приет в University of California- Berkeley, и Мирослав Иванов, управител на Educational Recruitment Agency MIOTRADE, пред списание „Образование и специализация в чужбина”

Представи се с няколко думи.
Б.Т.: Казвам се Борислав Тодоров. Завършил съм Частна английска гимназия „Уилям Шекспир” в София. Реших да кандидатствам в САЩ, взех SAT теста и така започнаха нещата.

Защо в САЩ и точно в Бъркли ли искаше да учиш?
Б.Т.: Винаги съм искал да уча там. Решението взех отдавна, просто така чувствам нещата. Г-н Иванов ми разказа за Бъркли. Преди това не бях добре запознат с американските университети и кой какво предлага. Когато вече добих някаква представа за Бъркли, разбрах, че наистина искам да уча там, че това е най-доброто място за това, което търся.

М.И.: Като образователен съветник аз му помогнах в избора. Направихме селекция между 15 университета, всичките от ТОП 50 – най-елитните висши училища, съгласно US News and World Report, National Universities Rankings . Това беше първото желание на Борислав – университетът да е реномиран. Второто съществено нещо бе специалността – Астрофизика. Това е престижна специалност, същевременно обаче не е особено разпространена. Направихме вторичен подбор от тези 15 университета, които я предлагат, като впоследствие редуцирахме групата до 5 университета – най-авторитетните имена, между които бe и University of California-Berkeley, класиран на 2-ро място в Best Undergraduate Engineering Programs за 2009 в САЩ .

В същата световна класация за 2009 съгласно www.topuniversities.com, University of California-Berkeley e също на 2-ро място след Massachusetts Institute of Technology, USA.

Как протече кандидатстването, какви документи изпратихте и какви изпити трябваше да се държат?
М.И. Може би е добре да разкажа аз, тъй като нещата минаха през мен. Разделихме си задачите. Той трябваше да държи задължителните стандартизирани тестове TOEFL, SAT I и SAT II Subject, които се изискват, когато се кандидатства за специалност като неговата. Когато дойде при мен, Борислав беше взел SAT-овете с много добри резултати – 2 100 точки. Това е над средния резултат, в рамките на отличния, макар и не най-добро постижение, защото върхът на скалата е 2400 точки. Направи ми впечатление високият му резултат по физика на SAT II – максимален брой точки-800. Това е изключително постижение. После се установи, че елитните университети за Астрофизика изискват и SAT II -математика, Math IIC, по-високото ниво, а имахме само 2 седмици. Въпреки това резултатът бе впечатляващ – 790 точки от 800 максимални. Ако имаше повече време, най-вероятно щеше да изкара максимума.

Нашата задача в „Миотрейд” беше да подготвим, преведем и проверим с моя екип цялата документация свързана с кандидатстването: апликационни форми, академични справки, мотивационни писма и есета – средно от 3 до 7 за всеки отделен университет. Борислав представи допълнително препоръки от негови учители и университетски професори, с които той бе обвързан с извън класни дейности, които също бяха коригирани и допълнени съгласно изискванията на отделните университети.

Конкуренцията бе много голяма. Над 50 000 кандидата за 3 000 места. Но на финала Борислав успя. Той бе приет и предпочете най-доброто University of California-Berkeley!

Колко време отне целият процес по кандидатстването?
М.И. В неговия случай нещата отнеха 4-5 месеца, но ще отбележа, че той наистина има огромен потенциал, който позволи по-кратък срок. Кажеше ли му се нещо, го изпълняваше на мига. Бих посъветвал всички да отделят поне една година. Ние работихме под натиск, защото контактите ни започнаха май – юни миналата година, а документите трябваше да са подадени до 1-ви октомври. По същество свършихме цялата работа за 4-5 месеца, в което време той държа изпитите, за които говорихме.

Нещо повече за специалността? Как стои въпросът с финансирането? Една година в Бъркли е около 50 хил. долара.
Б.Т. Това е бакалавърска програма с четири годишен срок на обучение. Първата година не дават никакви стипендии или финансова помощ, това явно е политика на университета. Ако обаче имам добър успех и всичко е наред през тази първа година, втората година може да се открият възможности за финансова помощ. Също така е възможно да подпиша договор за бъдеща работа в правителствени организации или частни компании, които осъществяват дейност в областта, която ще изучавам.

М.И. Честно казано малко ни изненада това, че не се получи предложение за стипендия при неговите резултати и очевиден потенциал, но съм убеден, че втората година той ще вземе стипендия. Бъдещето също е обнадеждаващо, защото заплатите на подобен тип специалисти започват от 125 хил. долара годишно. А засега търсим финансова подкрепа и сме отворени за всеки спонсор, който би инвестирал в образованието на първия българин в специалността Астрофизика в Бъркли.

Какво очакваш от обучението?
Б.Т. Не съм запознат с програмата на обучението. Ясно е, че насоката е физика и астрофизика. Все пак там първоначално се изучават по-общи дисциплини, за да се премине по-късно към тясната специализация. Ще живея в кампус, условията са отлични, убедих се лично.

Какви грешки могат да се допуснат при кандидатстване в университет като Бъркли?
М.И. Всеки елитен университет в Топ 50 има нещо специфично. За Бъркли това са например 7 или 8 есета, които трябваше Борислав да напише.

Б.Т. Приемете ги много сериозно. Изключително важни са.

М.И.Да, изключително сериозна работа е. Препоръките са друго нещо. Той получи такива на ниво професор, защото участва в проекти към БАН. Всичко това даде тежест. Интересно е, че след като го приеха, тогава чак поискаха да видят дипломата му в оригинал. Дори интервю не са правили. Бих препоръчал подобен тип кандидатстване да мине под контрола на съветник по образованието. Всичко, което той представи беше преглеждано внимателно от няколко човека, за да избегнем каквито и да е проблеми.

Финални съвети?
Б.Т. Който иска да успее, да учи усилено за SAT и да приеме нещата сериозно.

М.И. Аз ще посъветвам всеки, който тръгва по този път да не се отчайва, защото трудности има, но нещата са преодолими.

Източник: StudyAbroad.bg

Share this

Submit your comment