University of Dundee, Икономика

 

3

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Иван Петров завършва средното си образование в Брайтън, Англия, а след това завършва икономика в University of Dundee в Шотландия. Завръща се през 2013 поради много причини, но най-съществената от тях е че е приет да е учител по програма „Заедно в час“ и да преподава 2 години икономика в Самоков на ученици в 10-12 клас. В момента продължава да се бори за промяна в образованието работейки като специалист обучения във фондация „Заедно в час“.

 

Срещаш се със студенти от цял свят, съквартирантите ти са от поне три-четири страни, имаш преподаватели от цял свят, учиш на чужд език, дипломата ти се признава навсякъде, имаш възможност да си част от различни клубове по интереси и може би най-ценното – учат те да мислиш критично. “

Кога, къде и какво си учил?

Заминах за Брайтън, Англия през 2006г. и там завърших средното си образование. През 2009г. заминах за Университета на Дънди (University of Dundee) в Шотландия и през 2013г. завърших – Икономика.

 

Защо избра тази държава и този университет?

Честно казано, не съм правил сериозно проучване, знаех само, че искам да уча икономика и след това да продължа с докторантура. Преподавателят ми по икономика в колежа ме насочи към този университет, като ми разказа малко повече за преподавателите. Когато взех решението, че заминавам за Дънди, не знаех къде се намира на картата

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Много. Срещаш се със студенти от цял свят, съквартирантите ти са от поне три-четири страни, имаш преподаватели от цял свят, учиш на чужд език, дипломата ти се признава навсякъде, имаш възможност да си част от различни клубове по интереси и може би най-ценното – учат те да мислиш критично.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Две неща. Първо, че съм далеч от роднини и близки, които във всеки един момент биха могли да помогнат. Второ, че винаги се чувствах като чужденец и гост.

 

Кога и защо се върна в България?

В България се върнах през 2013г. Причините бяха много, но най-съществената беше, че ме приеха за учител по програма „Заедно в час“ и щях да преподавам 2 години икономика в Самоков на ученици в 10-12 клас.

 

Къде и какво работиш?

В момента съм Специалист Обучения във фондация „Заедно в час“

 

Кое те прави щастлив в България?

Семейството, кучето, приятелите и работата

Share this

Submit your comment