University of Exeter, мениджмънт, лидерство и европеистика с френски език

Разкажете ни какво е да си студент в чужбина
Уча за бакалавър по мениджмънт, лидерство и европеистика с френски език в Университета в Екситър ( University of Exeter ), Великобритания, а догодина ще бъда по програма “Еразъм” в Тулуза, Франция. Разбира се, че има какво да се желае. Тук се чувствам много добре. Качеството на образованието е много високо, а администрацията и преподавателският състав са старателни и винаги в помощ!

Трудностите през първата година

Най-вече да се научиш сам да се справяш с всичко, при това в срок! А най-лесно е да си създадеш социални контакти!

Застраховки и транспорт

Имам само най-основната европейска здравна карта. Тук в кампуса си имаме медицински център, а при спешност би трябвало картата да покрие разходите.

Относно транспорта единственото, което е по-специално, е, че има студентски абонаменти за междуградските автобуси и влакове, които излизат доста изгодно. И както навсякъде другаде, колкото по-рано се резервират билетите, толкова по-евтино излизат.

Работата

Тъй като българите все още имат нужда от специално разрешително за работа, ако планирате да работите в Англия, бих ви посъветвала да кандидатствате възможно най-бързо, тъй като в някои случаи отнема над 4-5 месеца.

Kариерни центрове

Да, тук има много силно развита мрежа от извънучебни занимания и срещи с цел доусъвършенстване на уменията и установяване на професионални контакти.

Библиотека на университета, литература

Библиотеката има изчерпателна колекция. Университетът разполага също и с много ресурси в интернет.

Спорт

Да, аз лично използвам фитнеса на кампуса и клуба по езда към университета. Университетските спортни клубове тук са над 30.

По-икономичен живот в града

Дрехи купувам от H&M, а мебели – от Argos.

Свободното време

Зависи от личните интереси. В свободното си време обичам да яздя, да ходя на фитнес, да се разхождам из града с приятели или на кафе, по-малко пазаруване. Времето в тази част на Великобритания е много меко и позволява най-различни занимания на открито.

Професионални перспективи

Сложно е, специалността е само една стъпка в професионалното развитие. Накъдето и да продължа, много зависи от мен самата, може би повече, отколкото какво пише на дипломата ми. В никакъв случай не казвам, че специалността няма значение, но тя е по скоро атрибут към човек и уменията му, а не нещо, което ще му отвори сигурни врати. За да се реализираш професионално, трябва непрестанно да се доказваш, каквото и където и да си учил.

Share this

Submit your comment