University of Gothenburg, University of Strathclyde, Swinburne University of Technology

13

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Галин Желязков е учил Софтуерно инженерство и мениджмънт в Гьотеборгския Университет, Швеция, Глобален иновационен мениджмънт в Университета Стратклайд в Глазгоу, Шотландия,  и Предприемачество и иновации в Технологичния Универстет Суинбърн, Австралия. Благодарение на досега до различните култури разбрира многото плюсове на българското и заобичва България и българите още повече. Връща се на 3 Март 2014 с идеята да си живее тук постоянно, да предава наученото от света, да помага на млади хора да станат предприемачи и да развива местната startup екосистема. Работи върху множество проекти в родния си град Варна, като пътуващо Автокино в България, Възраждане на Лятно Кино Варна, Споделеното работно място на Варна beehive.bg и освен това е ментор на няколко млади предприемача.

“Шведите имат страхотно уредена държава и силно гражданско общество, което обича да си плаща данъците, защото вярва в системата и разходването им правилно, но са студени хора и географската ширина на държавата им е тъмна и неблагоприятна.

Холандците са добри и приветливи хора, от които се научих да правя бизнес и да виждам възможности за бизнес всеки ден във всяко нещо.

Австралия беше най- интересна за мен и най-приветлива държава, хората са мили и врват, че всеки трябва да има своя шанс да направи нещо. Всеки е от някъде и не пречи и не съди другите за различията им, но уви, много е далече и не я усетих като моето място.”

Кога, къде и какво си учил?

2006-2009 Гьотеборгския Университет ( University of Gothenburg ), Швеция Специалност: Софтуерно инженерство и мениджмънт

2010 Университета Стратклайд ( University of Strathclyde ) в Глазгоу, Шотландия, Специалност: Глобален иновационен мениджмънт

2012 Технологичния Универстет Суинбърн ( Swinburne University of Technology ), Австралия Специалност: Предприемачество и иновации

 

Защо избра тази държава и този университет?

Швеция избрах заради контакта ми с хората още докато работех в курортите до родния ми град Варна, а Шотландия – за да избягам от разрастващия ми се по това време софтуерен бизнес, който ме беше „прегорил“. Австралия избрах заради възможността да видя новия свят.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Може би сред най-големите плюсове са контактите с хора от различни култури, практичната насоченост на образованието и актуалното учебно съдържание.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Най-голямото ми предизвикателство беше липсата на българското. Различията в културата са били винаги интересна тема за мен и съм ги виждал като културно богатство, до някаква степен съм приемал и догмата, че има нещо ненаред в нашия български манталитет, но опознавайки чуждата култура, разбрах многото плюсове на българското и заобичах България и българите още повече.

Шведите имат страхотно уредена държава и силно гражданско общество, което обича да си плаща данъците, защото вярва в системата и разходването им правилно, но са студени хора и географската ширина на държавата им е тъмна и неблагоприятна.

Холандците са добри и приветливи хора, от които се научих да правя бизнес и да виждам възможности за бизнес всеки ден във всяко нещо.

Австралия беше най- интересна за мен и най-приветлива държава, хората са мили и вярват, че всеки трябва да има своя шанс да направи нещо. Всеки е от някъде и не пречи и не съди другите за различията им, но уви, много е далече и не я усетих като моето място.

 

Кога и защо се върна в България?

Върнах се в България на 3 Март 2014 с идеята да си живея тук постоянно, да предам наученото от света, да помагам на млади хора да станат предприемачи и да развивам местната startup екосистема.

 

Къде и какво работиш?

Работя върху множество мои проекти в родния ми град Варна, като проекта пътуващо Автокино в България, Възраждане на Лятно Кино Варна, Споделеното работно място на Варна beehive.bg и съм ментор на няколко млади предприемача.

 

Кое те прави щастлив в България?

Хората, храната, природата, спокойствието, свободата, приятелите, роднините, уютът на дома, множеството възможности да правиш бизнес, който ти харесва, и, разбира се, морето

Share this

Submit your comment