University of Hertfordshire, автомобилно инженерство

Разкажете ни какво е да си студент в чужбина.
Кандидатствах с помощта на най-страхотния и професионален екип в България – този на “Мис Диамандиева” ЕООД. Те ме насочваха и помагаха във всеки един момент по време на кандидатстването и изкарването на езикова квалификация. Цялото удоволствие, което изпитвам сега, дължа на тях. Може би аз съм най-щастливият човек, когото можете да срещнете из студентите навън. Университетът ми всяка година се класира в челната петица на инженерните курсове във Великобритания. Автомобилите са моята страст и беше някак очевидно да избера автомобилно инженерство.

Изключително доволен съм от образованието, което получавам. Учи се целенасочено и се изпитва целенасочено. Оценява се честно и анонимно по предварително обявени критерии, независимо дали става дума за изпити или курсови работи. Всеки един аспект, било то лекции, упражнения или лабораторни експерименти, заслужава уважение.

Лекторите са невероятно компетентни и преподават технологии и теория, които се използват в момента и предстои да се използват в бъдеще. Като цяло всички предмети, които изучавам са, много интересни (поне за мен, като човек на науката) и полезни. Изумих се от себе си още през първата година – как АЗ, който с такава досада и ненавист ходех на училище в България, ставам рано сутрин с ентусиазъм и удоволствие вървя към университета и нямам търпение да разбера какво ще преподават и т.н.

Трудностите през първата година

Лично аз не мога да кажа, че нещо ме е затруднило особено по време на престоя ми тук. Може би единствено се притеснявах преди първия ми изпит, тъй като не бях сигурен как точно се случват нещата. Като цяло всичко е адски уредено и всеки може да ти окаже помощ, особено с информация относно процедури и подобни.

Застраховки и транспорт

За застраховки не мога да говоря много. Европейската здравна карта важи безпроблемно (изпитах го на мой гръб). От медицинска гледна точка, трябва да се регистрираш при личен лекар и прегледите са безплатни, докато си студент, плащат се само лекарствата. Транспортът е уреден страхотно. Има автобуси и влакове, които са невероятно точни. Всички актуални маршрути и графици се публикуват онлайн и на спирките. Има хиляди студентски намаления и излиза евтино.

Работата

Работа винаги може да се намери. Не е особено трудно да се изкарат документи и да се хванеш на работа. Съвет не бих могъл да дам, тъй като аз самият не работя.

Kариерни центрове

Да, университетът е препълнен с такива неща. Хората ти помагат да си напишеш биографията, да попълниш нужните документи при кандидатстване за работа. Помагат и в търсенето на нещо конкретно.

Библиотека на университета, литература

Ежегодно в библиотеката на University of Hertfordshire се инвестират около два милиона паунда. Те отиват за подобряване на материалната база (4500 компютъра) и закупуване на най-новите издания на учебници и книги. Поддържат невероятна база и може да се намери всичко. За студенти вземането на книги е безплатно.

Спорт

В града има няколко фитнес центъра, тенис кортове, плувен басейн. Университетът обаче е инвестирал осем милиона паунда в свой собствен спортен център, който мога да сравня с олимпийско селище.

Свободното време

В моя град специално не бих казал, че има какво да се прави, но Лондон е на 20 минути с влака.

Професионални перспективи

Специалността ми отваря врати към една от най-големите индустрии в света. Мога да се развивам както като инженер в обикновен производител на автомобили, така и в екип на Формула 1. В общи линии, отварят се безгранични възможности за работа.

Share this

Submit your comment