University of Konstanz, Социология и управление

 

12

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Марияна Хамънова е учила бакалавър по социология и управление в университета в Констанц, Германия, а след това MBA – Съвместна програма на Университет по икономика и мениджмънт, гр. Есен, Германия, и ТУ София. Връща се случайно през 2006, мислейки, че ще е само за седмица или две. С времето стават месец, два, година и всъщност установява, че тук има всичко, което наистина иска. Марияна е водещата сила зад Клийнтех България, като се занимава с чисти технологии, стартиращи фирми и развитие на иновативни проекти. Щастлива е в България, тъй като има всичко, а и тук прави чудеса, за които тя казва “Трябва само да имаме очи, за да ги разпознаем и сили и мотивация, за да им помогнем да се случат.”

“Едно от най-големите предизвикателства беше изборът какво да правя с живота си след като завърших. Никой не те предупреждава, че всъщност дипломата е само един задължителен и много надценен документ, но истинското предизвикателство тепърва предстои.”

Кога, къде и какво си учил?

Между 2002 и 2006 учих в университета в Констанц ( University of Konstanz ), Германия. Завърших социология и управлениеСоциология и управление, а след това записах и Master of Business Administration – Съвместна програма Университет по икономика и мениджмънт, гр. Есен, Германия (FOM Essen, Deutschland) и Технически Университет София – Факултетът за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт (ФаГИОПМ).

Защо избра тази държава и този университет?

Защото завърших немска гимназия и беше доста логично да продължа напред с немски. Също така Германия като условия и възможности за следване предлага едни от най-добрите условия в Европа.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Дава ти поглед върху много неща извън самия обучителния процес. Развиват се много способности – личностни и професионални, опознаваш нови култури, хора и се научаваш да бъдеш по-толерантен. Като цяло обучението в чужбина е по-практически насочено, което е изключително важно за бъдещия избор на работа.

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Личностно – научих се да взимам решения сама и да нося отговорност – нещо което на 18-19 годишна възраст няма как да придобиеш ако живееш вкъщи.

Професионално – предизвикателства имаше постоянно, но вече те ми се струват сладки и си спомням с умиление за тези моменти. Като се замисля, едно от най-големите предизвикателства беше изборът какво да правя с живота си след като завърших. Никой не те предупреждава, че всъщност дипломата е само един задължителен и много надценен документ, но истинското предизвикателство тепърва предстои.

Кога и защо се върна в България?

Беше случайно, в началото си мислих, че ще е само за седмица, две. С времето стана месец, два, година и всъщност установих, че тук имам всичко, което наистина искам.

Къде и какво работиш?

Работата ми е свързана с тема, която привлече вниманието ми преди 5-6 години, а именно връзката между новите технологии и начина, по който живеем, работим, мислим за бъдещето и света, който ни обгражда. Така се роди Клийнтех България. С времето нещата се развиха и срещнах най-невероятните партньори и съмишленици – хора, за които само бях мечтала да имам в живота си.

А какво правим? Занимаваме се с чисти технологии, стартиращи фирми и развитие на иновативни проекти, като цяло се опитваме да бъдем проактивни и да променяме света около нас в положителна насока. Развиваме и управляваме акселераторки програми, координираме международни инновативни проекти, работим с научни екипи и експерти и от тази година се преместихме в Бизнес Инкубатора на София Тех Парк, където планираме страхотни неща през есента.

Кое те прави щастлив в България?

Всичко, което казах по-горе и фактът, че тук стават чудеса  Трябва само да имаме очи, за да ги разпознаем и сили и мотивация, за да им помогнем да се случат.

Share this

Submit your comment