University of Manchester, Theoretical Physics

Име Васил Димитров
Email vasildimi@gmail.com
Facebook Vasil Dimitrov
Държава Bulgaria
Университет University of Manchester
Специалност Theoretical Physics
Сфера Physical sciences
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността е на английски. Не беше трудно да я избера тъй като от училище се интересувам от физика. Първоначално записах експериментална физика, но впоследстиве се преориентирах към теоретична и не беше никак трудно да сменя. Освен работа като научен сътрудник в университет много физици прилагат познанията си в държавни лаборатории, бизнес, частни инженерни компании дори започване на собствен бизнес – великолепен пример и Ивайло Пенчев – физик създал Walltopia (прегледайте ако не сте запознати, интересно е).

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесват ми лабораториите, конкуренциата, общуването със световноизвестни лектори, библиотеката, компютърните зали – пригодено е за учене и напредничави ученици могат рано да се окажат въвлечени в рисърч. Не ми харесва изложението на материала по математика. Който се занимава сероизно с физика установява че математиката необходима често е най-трудната и времеотнемаща част от ученето. Следователно смятам че трябва да се отдава голямо значение на линейна алгебра, реален и комплексен анализ, диференциални уравнения, многопроменлив и векторен анализ, тенозрен анализ и тн. Не казвам че не сме учили всичко това но на моменти ми се е струвало претурпано. Нивото е добро за експериментални физици и хора искащи да работят в индустрията, но теоретичните физици трябва да се занимават допълнително.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Тотален микс – англичани (естествено), португалци, германци, литвенци, испанци, румънци, много азиатци, турци, индийци. Изключително интернационална среда. Има българско общество и то основно органзира разни партита, къщни например – заслужават си.

Защо приеха теб? Имах добри оценки на матурите и дипломата. Манчестър настояват за над 5.80 среден успех за моята специалност. Отделно беше задължително да отида на интервю, където се убедих че Манчестър е висококачествен университет. Имаше елемент на изпитване на интервюто, където също се представих добре, но обикновенно човек стигнал до интервю може да се смята за приет. Съвет за всички кандидатстващи: мотивационнто ви писмо трябва да лъха на увереност, да има ясно изразни конкретни цели (няма проблем да ги смените после, просто трява да изглеждате уверени и целенасочени).

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градът е е достатъчно, но не прекалено голям. Предлага разнообразен нощен живот, много барове и пъбове за по бира с приятели. Огромен избор от спортни съоръжения. Единствения проблем е че наблизо няма хубави планини – предполагам важи за цяла Англия.

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвам се с колело – евтин и ефикасен начин. На старо човек се сдобива с колело за 60тина паунда и единстевиня проблем е като вали но се свиква. Забавлявам се с приятели навън или като част от различни общества. Например членувам в клуба по кану – предлага автини трипчета до подходящи реки, клуба по планинарство – също предлага автина разхождане из Англия, освен това катеря в зала в града и от време на време играя футбол с приятели.

Каква е местната култура? Трудна за разбиране – консервативни са но като ги опознаеш се оказват много приятни хора, не мога да опиша куртурата набързо – слушайте Clash и Blur, гледайте Doctor Who и пийте чай.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? 9000 панда такса за университета – за нея обаче се взима заем от Student Finance, който се изплаща при добри условия след завършването и изобщо не трябва да представялва притеснение тъй като изплащането започва само когато заплатата ти надвиши 21 000 паунда годишно. Пълните ми раходи по живота са 6500 паунда – 3300 за общежите, 1500- 2000 за храна, останалото за учебници и забавления. Аз живея доста скромно обаче и тази цена за общежитие е напрактика долната граница – така че внимателно с тези цифри.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Моят факултет предлага 1000 паунда стипандия за първата година при входна оценка на дипломата над 5.90, която аз успях да спечеля. За жалост няма стипендии за успех са следващите години дори да имаш добри оценки. По случай заминаването ми на обменна програма в Калифорния за 3ти курс ми дават още 1000. Освен това ученици с нисък семеен доход могат да кондидотстват за Manchester Bursary в разрмер от 3000 паунда, който обаче могат да се ползват само като смекчоване на токсата за университета – сиреч вместо 9000 взимаш назаем 6000 паунда, приятно, а?

Какви са възможностите за работa? Казах ги по горе – предимно работа като научен сътрудник или в индустрията.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Ще харам Ph.D теоретична физика и искам да се занимавам рисърч в университет.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Бих преподавал в България и ако имам средства искам да спомагам развитието на таланти по физика и математика защото знам че в странта ни има много таланти в тези области. За жалост повечето от тях ще се реализират като учени в чужбина, но наука се прави и в България и искам да спомагам за хора да заминат или да останат стига да развиват българската наука.

Share this

Submit your comment