University of Nottingham, Management Studies with German

Име: Красимира Бялкова
E-mail: krasie_english@hotmail.com
Университет: University of Nottingham
Град, Държава: United Kingdom
Специалност: Management Studies with German
Година на завършване: 2012
Обща информация за университета: www.nottingham.ac.uk

Кампус и материална база на университета? Един от най-големите кампуси в европа. Материалната база оценям като 10 от 10.

Общежитие или квартира? Съквартиранти? В университета човек може да избира между общежития с вкл. храна (пълен пансион) на територията на кампуса и общежития без храна – извън територията на кампуса. Квартирите също са опция, от която се възползват много от студентите след 1ва година. За първокурсниците обаче общежитията са за предпочитане заради социалната среда, която се създава.

Храна/студентски стол/алтернативни, изгодни места за хранене в близост до университета? Част от общежитията са на пълен пансион. Всички останали студенти имат достъп до 5 студентски стола на територията на университета + заведения, кафенета, juice bar, магазини (също в университетските сгради).

Транспорт до университета и други близки градове? Университета е градски и е свързан с редовни автобусни линии до центъра и кварталите, където живеят студенти. Също така, покрай университетския кампус има спирки на автобусните линии, които свързват града с по-малките градчета в околността.

Развлечения и близки населени места/специални предложения за студенти – напр. в кина, театри и др. места за развлечение? Специални предложения за студенти има навсякъде. Нотингам се слави със студентска атмосфера и има достатъчно разнообразни начини за забавление.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Най-хубавото в университета е, че притежава първокачествена база. Университетските сгради и общежития са събрани в 3 кампуса в града, които се славят с невероятна социална среда. 🙂 Не се сещам за нищо, което да не ми харесва. Обичам си университета!

Защо според теб приеха именно теб? Защото имах високи академични постижения и знаех какво искам.

Какво би посъветвал(а) учениците, които тепърва ще кандидатстват? Да си помислят добре с какво точно искат да се занимават не от гледна точка на това за кое колко се плаща, а от гледна точна на това, какво им доставя удоволствие и какво правят най-добре. В противен случай са обречени на провал и при кандидатстването и при самото следване.

Възможности за работа и подкрепа, която университетът предлага при търсенето на работа и професионалната ориентация? Университета предлага професионална ориентация и помощ при съставянето на личностно резюме. Никой в никоя страна обаче не може да ви помогне да си намерите работа – това зависи от вашата лична напоритост.

Финансова помощ за българи и какви са разходите за квартира, обучение, живот? При сегашното ниво на таксите за обучение от 3200-3300 паунда на година, включвайки разходите за общежитие, храна и живот, грубата сметка води до 10 000 паунда на година. Жителите на европейския съюз могат да кандидатстват за заем, покриващ таксата за университета. Той обаче трябва да бъде върнат при минимална лихва!!!

Имаше ли културен шок, като пристигна в университета/държавата и от какво? Културен шок има винаги и каквото и да прочете или чуе някой не може да го избегне, защото културния шок е индивидуален за всеки. Какво ще изненада всеки човек зависи от собствените му навици преди университета.

Какво е отношението към българите в университета? Колко българи има? Прави ли се някаква разлика между тях и другите международни студенти? Мисля, че има равнопоставеност. Не очаквайте да бъдете дискриминирани по никакав начин, но и не очаквайте да ви пишат по-добри оценки, защото учите на чужд език; щом сте там, се очаква да бъдете оценявани по същите критерии като всички други редовни студенти!!!

Какво мислиш да правиш след като завършиш? Нямам идея. Магистратура, стаж, семеен бизнес… опциите са безброй!

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо? Смятам да помогна на себе си, по възможност в страната си! Не смятам, че с това, с което искам да се занимавам мога в частност да съм полезна на страната си, но мисля, че ако кадрите обучавани в чужбина се завърнат и работят в България, то това би била най-добрата помощ за страната!

Други впечатления: Безброй! Англия изненадва с всичко! Предполагам, че е въпрос на характер и личностна нагласа дали ще се адаптира човек. Аз лично се забавлявам!

Share this

Submit your comment