University of Toronto – Victoria College, Literature and Media

Име Моника Георгиева
Email monica.georgieff@gmail.com
Skype monicageorgieff
Facebook https://www.facebook.com/monica.georgieff
Linkedin https://ca.linkedin.com/pub/monica-georgieff/26/765/408
Държава Canada
Университет University of Toronto – Victoria College
Специалност Literature and Media
Сфера Languages & literature
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Всичките специалности в моя университет се преподават на английски, въпреки че двата официални езици на Канада са Френски и Английски. Това не беше проблем за мен тъй като аз живея тук от седем годишна заедно със семейството си. Избрах специалността си защото обожавах да чета и структурата на комуникациите между хората ми бяха интересни. Предопреждавам, че ще се пишат много есета, ще се четат по три книги на седмица и ще има много семинари в формат на групови дискусии – всяка минута от това ще е вълшебна! По принцип, университета има 5/6 колежа от които трябва да избереш но, най-престижните са Виктория и Тринити. Аз бях част от Виктория заради традицията им в Литературата (тук са преподавали хора като Marshall McLuhan и Northrop Frye). Тринити е подходящ ако искаш да се занимаваш с право или медицина.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесва ми: -университета се намира на прекрасно и централно място в Торонто и най-красивите сгради са част от кампуса -студентите получават много внимание от преофесорите си; ставате приятели -посещават ни много известни личности да водят лекции тук Не ми харесва: -за чуждестранни студенти е прекалено скъпо (аз имам гражданство и това не беше проблем но, за много от моите приятели дошли от България беше пречка) -че бакалавърската степен е 4 години, а не 3, както в университетите в Европа

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Аз бях президент на българската група в университета но, докато бях на еразъм тя се разпадна. Общо взето, има българско общество но по-скоро бившите студенти са по-активни в него, не настоящите. След Чикаго, Торонто е северноамериканския град с най-много българско население така че няма да останеш без банички, луканка и компания на която не трябва да обясняваш какво е Черно Море. Има много други международни студенти защото Канада е имигрантска държава като цяло. Всеки е от някъде и има много възможности да разбереш за всички култури.

Защо приеха теб? Завърших престижна канадска гимназия с 97% успех. Нямаше как да не ме вземат. Но, по-принцип, често приемат много хора и след първата година ги отсяват. Това също означава, че има много стипендии за първокурсници и все по-малко като годините напредват. Университетът не е лесен, не случайно е 14-ти в света.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Харесва ми, че града е безопасен. Не ми харесва, че разстоянията са много големи.

Как се придвижваш и забавляваш? Тук системата за градски превоз е много лесна и организирана. Въпреки че всичко е далече това означава, че има много квартали за разглеждане. Аз обичам Queen West, Roncesvalles и Yorkville като квартали в които си струва да излезеш. Защото се събират много култури на едно място, Торонто е перфектен център да се забавялваш по по-нестандартни начини. Експериментирай, има всичко.

Каква е местната култура? Реално, няма една култура, и това му е чара. Меланж от много различни култури е тук. Има някои типично канадски неща но, като цяло, насърчават всичко и всичко е прието. “Типичните канадци” са, най-вече, имигранти от Англия и Ирландия, нямат много специфична кухня и си пазят някакви малко по-сухи традициите от там. Ако искаш агнета и хора, трябва да отидеш в гръцкия квартал около улица Данфорт.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Торонто не е евтин град. Обучението за чуждестранен студент е около 20 000 CAD на година. Ако живееш на общежитие ще ти излезе около 10 000 CAD на година. Карта са транспорт за цял месец е около 100 CAD. Около студентския квартал има повече евтини места за ядене. Една бира е 5-7 CAD. Какво повече ти трябва?

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Не съм много запозната за възможностите за чуждестранни студенти но, канадското правителство изразява много помощ за студенти като цяло. Раздават се заеми на които не им тече лихва докато не завършиш образованието си окончателно. Има и стипендии за конкретни общности които се раздават от колежите. Виктория се възприема като колежа който раздава най-много за стипендии.

Какви са възможностите за работa? Има много възможности за платен и неплатен стаж докато си студент. За работа, повечето студенти лесно си намират работа в университета на полу-работно време като работят в офисите (както аз направих втората ми година) или в столовата. Работа в Торонто има много, само трябва да се постараеш да намериш. Градът е огромен, има много възможности за навигиране.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Върпеки че съм живяла в Канада по-дълго отколкто ще живеят повечето български студенти, аз направих решение да се върна в София и да разбера как мога да приложа наученото в чужбина у дома. Не мога да докладвам нищо конкретно още но съм се насочила в маркетинг и public relations позициите в българия, където ще мога да използвам английския си и да продължавам да пиша. Идеята ми е след няколко години да продължа образованието си с магистър в бизнес униерситет в Франция и след това да се върна за още малко в Канада. До тогава, ще пробвам българия защото си я обичам и сме си домъчняли след 13 години връзка от разстояние.

Share this

Submit your comment