University of Warwick, Accounting & Finance

Кандидатстване в University of Warwick: интервю с Влади Цеков

Къде сте завършили средното си образование и кога?
В София, в Националната финансово-стопанска гимназия, през юни 2008.

Къде учите в момента?
В University of Warwick, Coventry, UK, специалност Accounting & Finance.

Как се насочихте към този университет?
Истината е, че научих за този университет на първата ми среща с г-жа Тончева от ЕДЛАНТАwww.edlanta.com. Тогава още не бях сигурен какво точно искам да уча, нямах никаква представа какви са шансовете ми да вляза в елитен британски университет. Радвам се, че се обърнах към професионалист, защото ми помогна да осъзная с какво искам да се занимавам и най-вече къде да се науча да го правя. Твърдо заявявам, че University of Warwick е моето място!

Какво Ви привлече към него?
Преди всичко престижа на университета. За моята специалност – Счетоводство и финанси, University of Warwick е един от най-добрите университети във Великобритания. Освен това, той е от т. нар. „campus universities”, т. е. университетският комплекс е отделен от града и наоколо има само колеги. Така първокурсниците нямат никакви разходи за транспорт, тъй като общежитията са гарантирани и са в непосредствена близост до учебния корпус.
Как Ви приеха в University of Warwick?
Kандидатствах с диплома за средно образование и резултат от iBTOEFL 105 точки. Условията на офертата, която ми изпратиха от университета, бяха средният ми успех от дипломата да бъде минимум 5,80, с отлични оценки по английски, математика и икономика.Какви са таксите за обучение и останалите разходи?
За 2008/2009 година таксата за обучение е както в останалите университети в Англия – 3145 британски лири, за която сума може да се вземе студентски заем. Общежитието е основният сериозен разход – в зависимост от удобствата, цените варират от 70 до 115 лири на седмица. Моите разходи за живот са между 100 и 200 лири на седмица. Това е много относително, разбира се. Имам познати от университета, които харчат двойно повече, както и такива, които се оправят с 50 лири на седмица.Има ли други българи в университета?
Да, в University of Warwick тази година има между 60 и 70 българи, в различни специалности и курсове, както за бакалавърски, така и за магистърски програми.

Какви плюсове виждате в обучението там?
Академичният състав се е постарал да направи максималното студентите да извлекат възможно най-голяма полза от обучението си. Ще изброя само част от нещата: богата библиотека, идеална компютърна база, безупречни лектори, езикови курсове, условия за практикуване на 73 вида спорт, над 200 клуба за хора с всякакви интереси, много презентации от ключови фирми, дискусии относно актуални икономически и политически проблеми и много други. Най-хубавото е, че никой не очаква да стоиш и да учиш по цял ден. Програмата е направена така, че да имаш време за забавление и придобиване на „качества” (т. нар. Warwick Skills Certificate).
С какво смятате, че образованието във Великобритания ще Ви помогне в по-нататъшния Ви живот?
Надявам се докато съм тук да намеря отговор на най-важния въпрос – какво да работя. А образованието е, за да докажеш на бъдещия си работодател, че знаеш и можеш.Какви са плановете Ви за бъдещето?
В близко бъдеще, след като завърша, бих желал да поработя 3-4 години в някоя от големите финансови компании. Има две основни причини за това: първо, смятам да върна кредита, с който си плащам таксата за обучение, и второ, големите компании инвестират много време и пари в усъвършенстването на своите служители.Как прекарвате свободното си време?
Свободно време няма 🙂 Шегувам се, всеки ден има по 1 или 2 големи партита, както и много други по общежитията. Събота и неделя можеш да си позволиш да хванеш влака и да отидеш до някой друг град. Най-хубавото е, че българи има навсякъде в Англия, така че където и да ходиш, няма нужда да харчиш пари за хотели. Тук има клубове по катерене, водна топка, голф, уиндсърф, ветроходство, фехтовка и много други, така че има какво да се прави постоянно.

Какво друго интересно можете да разкажете?
Всичко, с което човек се сблъсква в чужбина, е интересно. Защо? Защото е различно от това, с което сме свикнали в България. На всичките си приятели съм препоръчал да си съберат багажа и да отлитат. Няма две мнения по въпроса!

Ако желаете да се свържете с Влади лично регистрирайте се в universities4you.com тук.

Share this

Submit your comment