University of Warwick, Engineering Business Management

Име: Зорница Томова
E-mail: zornitsa.tomova@yahoo.com
Университет и специалност: University of Warwick, Engineering Business Management MSc
Година на завършване: 2011
Уебсайт на университета: www2.warwick.ac.uk/

Как са кампуса, общежитието и материалната база на университета? Кампусът е страхотен. Всички сгради на университета и общежития са разположени на не повече от 20 минути пеша едни от други(има и вътрешен транспорт), има кафета, ресторанти, магазини, кино салони, спортен център, място за купони и т.н. Това, което ми хареса най-много, обаче, са паркчетата и езерцата в и около кампуса, където е много приятно за разходка, учене, спорт и т.н. Навсякъде щъкат зайци, патици, гъски, лисици, сърнички…
Що се отнася до общежитията, там условията са различни в различните сгради, но като цяло са хубави, има си чистачки, които ги чистят редовно и стаите са спретнати.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Най-много ми харесва смесицата от всякакви народности и култури, които съжителстват и учат там. Това е невероятно богатство, което може да се оцени само когато го преживееш наистина. Не ми харесва може би типично английската черта всичко да се обяснява като на малоумни и да се изисква стриктно спазване на правилата. Не ми харесва и това, че приемат хора, които очевидно нямат качествата, необходими, за да завършат и препълват курсовете, за да печелят повече.

Защо приеха именно теб? Не са ми осигурили обратна връзка за това. Имах доста високи оценки и от следването, и на TOEFL. Предполагам, че това е изиграло основна роля.

Какво би посъветвал(а) учениците, които тепърва ще кандидатстват? Не си мислете, че с кандидатстването се свършва всичко и че ако успеете да влезете дипломата ви е в кърпа вързана. Ще трябва да се трудите адски много и да минете през доста препятствия и ако не сте достатъчно амбицирани и готови за това, изчакайте и не хвърляйте парите си на вятъра. При магистратурите е добре да поработите малко преди да отидете и да сте сигурни, че ще учите това, което искате. Това помага много и пред вид практическата насоченост на програмите им, която доста по-трудно се приема от хора без опит.

Има ли възможности за работа? Предоставя ли университета подкрепа при търсенето на работа? Има възможности за работа както по време на следването (основно нискоквалифициран труд), така и след това. Постоянно се организират представяния на различни фирми, които търсят да наемат хора от университета. По e-mail също се изпращат много предложения. Има кариерни центрове и всякаква друга помощ.

Има ли финансова помощ за българи? Какви са разходите за квартира, обучение, живот? Аз не можах да намеря възможности за финансова помощ. Има схеми, с които можете да поискате нисколихвен държавен заем, но за стипендии не съм чувала.

Ако сте в общежитие таксите варират, но се въртят около 100 паунда на седмица с включени ток, вода, интернет, чистене и т.н. Таксите за обучение са много високи за някои специалности (например Финанси), за други са доста по-приемливи (от порядъка на 4-5000 паунда на година). Очакват се повишения, така че не зная докога цените ще са такива. Разходите за храна са относително ниски – можете да се храните за около 60-70 паунда на седмица. Някои неща са доста евтини (годишното членство в спортния клуб е около 100тина паунда), а други са доста скъпи (билет за влак до Лондон в последния момент може да ви излезе над 50 паунда).

Имаше ли културен шок, когато пристигна в университета? От какво? Културен шок не съм усетила, просто има нужда от малко време човек да свикне със забързания ритъм и да се ориентира в многото информация и задачи, с които трябва да се занимава.

Какво е отношението към българите в университета? Колко българи има? Отношението към българите е напълно положително, по никакъв начин то не се различава от това към другите европейци. Има си българско общество, в което членуват голяма част от българите. Общо сме може би 100тина човека.
Какво мислиш да правиш след като завършиш?: Темата на дипломната работа, която написах ми отвори вратите за изграждане на нов бизнес на основата на нещо, което не присъства на пазара в България. С помощта на професора, който беше ръководител на моята магистърска теза, ще се опитам да стартирам консултантски бизнес тук. Стискайте ми палци! 🙂

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо? Смятам да дам всичко от себе си да помогна на България с това, което научих в Англия. Изграждайки бизнес на базата на непозната тук техника за иновативно решаване на бизнес и технически проблеми, искам да спомогна за това българските фирми да станат по-конкурентни и да изградят иновативен имидж на световните пазари.

Други впечатления: Българите са много умни, устойчиви и адаптивни! Където и да отидете, направете го със самочувствие и не допускайте приказките за това колко сме зле в родната ни страна да ви обезсърчават. Това просто не е вярно и вие сами ще го видите като излезете навън! И не забравяйте да се върнете, ей! :)))

Share this

Submit your comment