University of York, MSc in Software Engineering

Име Апостол Сотиров
Email apostol.sotirov@gmail.com
Държава Bulgaria
Университет University of York
Специалност MSc in Software Engineering
Сфера Computer science & information systems
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Софтуерното инженерство е широкообхватна специалност, която изучава и позволява да се проследи целият път на софтуерните решения и фсички фази от първоначалната идея, през формирането на изискванията, проектиране, имплементация, тестване и поддръжка. Интересът за изучаването на Софтуерно инженерство в University of York, Англия, дойде след като ми хареса курсът по Софтуерно инженерство в бакалавърството ми вТУ-София. Той беше общ и сравнително кратък, но цялостната идея на това с какво могат да се занимават софтуерните инженери ме заинтригува. Харесва ми възможността да мога да получа по-задълбочени знания на английски в тази гореща област в един от най-добрите унверситети в Англия.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Унверситетът в Йорк е много престижен както като цялостно реноме, така и като възможност за изучаване на Софтуерно инженерство. Факултетът по компютърни науки е една от най-силните страни на университета и когато през 2012 година правех избор на университет, нямаше как да не забележа, че университетът е в топ 100 в множество ранглисти. За мен беше важно учебното заведение да е разпозаваемо като име, защото един вид то е като “визитна картичка” на интервю пред работодател, но също така исках да знам, че конкретната специалност, която съм избрал да следвам, е на възможно най-високо ниво спрямо другите университети. Мисля, че University of York успя да съчетае тези 2 фактора по много добър начин. Освен това приемните изисквания небяха непосилни, а таксата за обучение – приемлива. Едно от нещата в университета, които ми харесаха най-много чисто академично, бяха преподавателите и гост-лекторите. Повечето от тях бяха завършили или Оксфорд, или Кембридж, или бяха изявени специалисти в своята област. Успяваха по интересен начин да препадават матариала си, да са интерактивни и да приковават вниманието на студентите. Балансът между теория и практика също беше добър. Например, имахме цял проект по реален проблем към British Telecom. Аз, заедно с още 4 състудента комуникирахме с колегите от компанията, за да конкретизираме изискванията им, да реализираме решението, да го изтестваме и да го предадем. Всичко траеше 3 месеца и трябваше да направим колкото се може по-качествен продукт, както и да се сблъскаме на практика с реалностите и трудностите във всяка от фазите. Беше наша отговорност да се разбираме кога ще работим по проекта и как ще го съчетаем с всички останали отговорности и задачи. От друга страна, обучението на моменти е прекалено интензивно. Бях подготвен за това най-малкото поради факта, че цялата магистратура трае 12 месеца. Когато обаче по едно и също време имаш 2 големи групови проекта с различни хора и на различна тематика, да учиш за 3 изпита, както и да предадеш онлайн 2 индивидуални проекта, задачата с разпределянето на времето и съчетаване да се работи по всичко едновременно става доста сложна. На практика никога не бях концентриран само върху едно нещо. Винаги трябваше успоредно да подготвям няколко неща. Това е добре, защото те учи да си организиран и да се спрвяш с напрежението, но лично аз мисля, че по-качествено се учи, когато се концентрираш върху едно нещо, а след това се отдадеш на следващото.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Университетската среда в Йорк е доста космополитна, както и в почти всички университети във Великобритания. Конкретно за моя курс, нямаше нито един британец. От около 30 човека, в по-голямата част имаше най-много китайци и гърци. За мое учудване, имаше само едно момиче и едно момче от Индия. Имаше и малайзици, кенийци, италианци, французи. Лично аз не знам за българско общество, но има и немалко българи. Не знам обаче дали официално има сформирано българско общество.

Защо приеха теб? Мисля, че главната причина беше мотивационното ми есе и автобиографията ми. Бакалавърство завърших в немския факултет на ТУ-София, специалност Компютърни системи и технологии на немски. Тогава партньорски университет в Германия, по който модел се обучавах, беше университетът в Карлсруе, който е сред най-престижните в областта на компютърните науки и следователно – разпознаваем за приемната комисия в Йорк.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Йорк е много интересен град. В сравнение със София е малък и спокоен, но можеш да правиш и намериш почти всичко. Интересен е откъм забележителности и мнго туристи от цял свят го посещават. Дори за самите британци е едно от най-предпочитаните места за живеене. Градът е живописен,както и местностите наоколо. Не ми хареса това, че е доста отдалечен от други големи градове и летища, както и променливото време и силният вятър, който правеше придвижването ми трудно.

Как се придвижваш и забавляваш? Основно се придвижвах с колело. От частната квартира, където живеех, до университета ми трябваха около 15 минути, което за Йорк си е доста. Предпочитах да съм по-самостоятелен и да не съм в студентския кампус постоянно. Това не ми пречеше да се събирам на “домашни” партита с колеги или да ходя на кръчма в центъра.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Аз водих сравнително скромен начин на живот. В зависимост от месеца (зима/лято), средно разходите възлизаха между 600 и 800 паунда месечно. През 2012/2013г. 1 паунд се равняваше на приблизително 2.4 – 2.5 лв.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? За граждани на ЕС, които следват магистратура по популярна специалност (като Софтуерно инженерство), възможности за финансиране почти не съществуват. Аз разчитах на самофинансиране.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Работя в София като софтуерен инженер в Комптел. Компанията е международна и се занимава с разработване на телекомуникационен софтуер за клиенти като Водафон Германия, Телефоника Аржентина и т.н.

Share this

Submit your comment