Uppsala University, Medical Research

Име Милена Петкова
Email Milena_kp@yahoo.com
Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100001277480702
Държава Sweden
Университет Uppsala University
Специалност Medical Research
Сфера Biological sciences
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Medical Research представлява медицинска специалност на английски език, включваща повече практика, отколкото теория и ориентирана към научната дейност. След нея повечето хора продължават към Phd, но познавам и други, които работят в големи биологични компании. Първата година от специалността студентът следва една от другите програми в Биомедицинския център на Упсала (Биомедицина, Инфекциозна биология, Молекулярна медицина и тн.), докато втората година той има право да участва в два различни или един голям научен проект в лаборатория на университета, на болницата или в лабораториите на техния Science park или във всяка лаборатория в Упсала и Стокхолм(включително Каролинска). Ако се бутате повече като мен се оказва, че можете да замените някои лекции от първата година за още един проект…Какво да кажа повече…програмата е бижу, поне за това, което аз искам 😉

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Университетът е прекрасен. Организацията е страхотна, администрацията са най-милите хора, които познвам и ако ти трябва документ е готов за две минути. Обучението е на много високо ниво и лекциите са интересни, често от различни учени в съответната област, които представят своя research или обесняват логично всичко. Лекторите са крайно търпеливи. Направи ми впечатление, че не всички имат пълна теоретична база зад гърба си или пък са добри в различни неща. Лекторите помагат на такива хора да запълнят дупките си като отговарят спокойно и с желание на всеки въпрос. Винаги можете да водите дискусии с лектора, да го питате или да го помолите да ви посъветва за литература. Комуникацията е прекрасна и липсва в България в този си вид. Всичко това важи и за научните групи в лабораториите.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има абсолютно всякакви студенти – от китайци, араби, индийци, африканци, всякакъв вид норди до топлите италианци, испанци и французи, та чак до българите и други индивиди от Балканите. Да, има българско общество, запознах се с много повече българи, отколкото предполагах, че има тук. Дори с мой приятел българин се базикаме, че трябва да внимаваме какво говорим, защото не се знае кой те разбира.

Защо приеха теб? Тривиалният отговор би бил, защото имах relative experience, бях работила в лаборатория още в България, бях презентирала резултатите си на конференции и бях завършила с бих казала готина дипломна работа. Но чистата истина е, че тук гледат много кредитите и какви предмети си учил в училище/бакалавърството си. За мое щастие Молекулярната биология на СУ не се оказа пълна загуба на време и трябва да призная, че макар доста теоретично българското ми образование се оказва доста добро. Естествено не твърдя, че са ме приели, само защото съм учила Молекулярна биология, но определено бройкаха какви предмети имам и какви ECTS credits дават.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Град Uppsala е приказен. Някои хора, свикнали в големите градове твърдят, че е малко малък и може да ти стане скучен. Но е толкова свеж, пълен с млади хора, а и Стокхолм е на 30мин. и винаги може да отидеш до там. Но да ви кажа, Упсала се загнездва веднага в сърцето ти. Спокойствието, идилията, щастието, което струи от хората. Няма го напрежението на забързания голям град. И едновременно почти всяка вечер купонът тече и като студент можете да намерите поне няколко купона, на които да отидете. Познавам хора, които живяха в Упсала, но се преместиха в други градове и все още сърцата им се търкалят по улиците тук. Тук идва недостатъкът й, малка е и няма жилища за всички. Системите за търсене на квартири е сложна и понякога откриването на такава може да се проточи с месеци и дори години, но за всичко си има начини, разбира се. Положението с квартирите определено е минус тук и ако ще учите тук трябва да се регистрирате в сайтовете за квартири поне 6 месеца по-рано!

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвам се само с колело навсякъде и във всяко време. Досега ми се е налагало само един ден в годината да използвам градския транспорт. Беше ми неприятно, защото вече бях свикнала с колелото. Тук има изградена инфраструктура за каране и колоезденето е част от културата. И нека тук разбуля големия мит, че не можеш да караш през зимата, че е много студено, тъмно, гадно, хлъзгаво и снегът е проблем. Довлякох си най-дебелите пуловери от България. Не съм носила въобще повечето от тях. Шведите обичат да казват, че няма студено време, има неподходяща екипировка. Ако сте байкър, купите си хубаво водоустойчиво и вятърнепропускливо яке, шапка, ръкавици и добри обувки, нищо не може да ви спре. А и не забравяйте зимните гуми. Повярвайте ми, когато карате с добра екипировка се загрявате и не усещате никакъв студ. И знайте, снегът не ви е враг. Беше ме страх, че щом падне сняг ще стане студ, няма да мога да карам и ще се хлъзгам. Дори мислех да си купувам карта за автобуса. Глупости. Снегът омекотява времето. Всичко става светло и приятно. Трябва да се внимава повече, не може да карате като луд по пътищата, но въобще не е проблем, наистина. Забавления тук има постоянно и в началото на престоя ми тук буквално не се спирах вкъщи. Но сега се опитвам максимално да се възползвам от отдадената ми възможност да науча повече в лабораторията и често прекарвам доста време там. Въпреки това петък вечер е вечер за купон и това е закон. Дали ще е купон в нечий апартамент, бира в студентска нация или дискотека или пъб зависи от настроението и желанието.

Каква е местната култура? Шведите са изключително вежливи и приятелски настроени. Вярват в баланса, уважават организацията и не обичат да нарушават правилата. Те са страшно възпитани и сдържани. Докато не се напият, за което не им трябва много. След това стават весели и непринудени като малки деца и често завършват вечерта не там където трябва. На другия ден се сприятеляват сдържано с човека, когото са намерили в легото си като го канят на фика (Фика е тяхното кафе с тортичка).

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението тук е безплатно ако сте в страна членка на ЕС, каквато е нашата. Да, дори и магистърската степен е безплатна. Книгите са платени, но все пак пиратире в Швеция са известна политическа партия 😉 От друга страна животът е скъп. Повечето неща са два пъти по-скъпи, отколкото в България, но все пак зависи кои. Месото е много скъпо, но пускат прекрасни промоции и може да се вземе евтино. Зеленчуците са скъпи и повечето не могат да се сравнят с нашите. Жилището варира. Една стая е от порядъка на 2000 до 4500 SEK, докато цял апартамент (1-стаен, 2-стаен) от 4000-7000 SEK. Но всичко е много относително. Трудно ми е да ви кажа и колко пари ви трябват за храна и джобни на месец. Много зависи от начина ви на живот, но нека да кажем между 400 и 1000 лв месечно за храна и живот отделно от квартирата. Храната от магазина е двойно по-скъпа от в България, но някои неща са по-евтини (рибата, кашкавала), както и промоциите им, които са много изгодни. Ако се храните с месата на промоции и си готвите вкъщи не би трябвало да харчите много пари. Но ако ядете навън или излизате всяка вечер и хвърляте пари за алкохол и храна, то ще са ви нужни бая пари, за да преживявате, защото навън нещата са много много скъпи. За приблизителен пример бирата в магазина е 25-30 до 50SEK, в студентска нация, където се води по-евтино- 25-60 до 80SEK, а в пъбовете 80-100SEK, та и нагоре.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Води се, че имаш стипендия от ЕС и самото ти обучение е безплатно. Затова трудно е да се уредиш с друга стипендия, но има някои начини.

Какви са възможностите за работa? Зависи каква работа и кога. Предполагам, че лятно време има повече възможности. За повечето неща знам, че изискват шведски и че взимат много трудно. Много хора работят по нациите за стотинки или за обяд, но заплащането е по-скоро във формата на храна и купони и няма как да си плащаш квартирата с него. От друга страна в изследователската дейност биха могли да се намерят възможности да работиш през лятото в лабораторията, в която си правиш проекта. Но два месеца работа едва ли ще те изхранят. Сложно е.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Засега гледам напред към докторантура и засега Швеция ми харесва прекалено много, за да търся други места. Предполагам, че ще се опитам да си намеря PhD тук.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Сложен въпрос. Но аз обичам да разсъждавам по-глобално. Ако успея да направя световно откритие и измисля ново лекарство, хората в България също ще се лекуват с него, нали? От друга гледна точка нямам мотивация да оправям страната ни. Съжалявам, но животът ми е само един и е твърде кратък. Искам да постигна неща в моите професионални насоки, които България няма как да ми предложи и да се опитам да оправям нещо в нея за мен е като да пропилея потенциала си, опитвайки се да пренеса вода през сито.

Други впечатления? Няколко съвета от мен за ученето в чужбина: 1. Как да направите правилния избор! -> В началото всичко в града ви се струва забавно, след това разбирате, че всъщност живеете там, а не сте на екскурзия. Това е истинският момент, когато човек осъзнава дали изборът му е бил правилен. Направете правилния избор като послушате сърцето си, колкото и тривиално да звучи. Аз правех таблици, изчисления, алгоритми, допитвах се до хора живяли в съответните страни, четях форуми, гледах филми и какво ли още не. Разбира се, всичко това ми помогна, но последният избор беше на онова малко гласче в главата ми. Не давайте на никого да влияе на мнението ви. Направете избора си сами. Така ако допуснете грешка ще се сърдите единствено на себе си, а ако направите най-добрата крачка в своето развитие сладостта от удовлетворението ще си е също ваша. 2. Използвайте енергията си разумно!->Както се казва – Work smart not hard. При пристигането си сте във вихъра. Всичко е ново, различно и вълнуващо. Всяка вечер е купон, запознавате се с много нови хора и вкусвате от различния живот на множество култури. Но бъдете внимателни. Няма проблем да ходите на купон всяка петък вечер или дори всяка друга вечер стига да можете да издържите на този ритъм. Ако усетите, че започвате да се изморявате спрете, преди да изключите. Същото важи и за работата или ученето. Просто бъдете smart 🙂 3. Припомняйте си защо сте дошли! ->Където и да сте, влагате сума пари, усилия и надежди в това което правите. Когато започнете да залитате си припомняйте накъде сте се запътили и защо сте там. Мога да дам още хиляди, но и без това прекалих с другите въпроси, така че спирам дотук 🙂 Късмет!

Share this

Submit your comment