Webster University Vienna, International relations; Management

Име Светослава Тодорова
Email s.oktarin@gmail.com
Държава Austria
Университет Webster University Vienna
Специалност International relations; Management
Сфера Business & management, International affairs & studies
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Всички специалности в моя университет са изцяло на английски език. Избрах тази програма, защото много исках да уча в американски университет и едновременно да съм в Европа. Международни отношения е специалност, която е търсена във Виена, тъй като тук има много международни организации. Само един пример e фактът, че във Виена се намират няколко от организациите на United Nations. От гледна точка на бизнес/мениджмънт Виена предлага много международни консултантски компании, които имат много позиции всяка година, стажове, както и тренировъчни програми.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесва ми: – независимост, сама си правя програмата и имам възможност да взимам предмети от различни специалности, да си сменям и добавям нови специалности – американската образователна система като цяло, вниманието към студента, високите изисквания и това, че винаги трябва да си подготвена за лекция и да участваш в дискусиите, няма скучни лекции от един професор пред 100 човека аудитория

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има много българи, сърби, хървати, руснаци, германци. Българско общество няма, но се събираме неформално.

Защо приеха теб? Защото имах отлични оценки от дипломата за средно образование, участвах в много спортни дейности и други извънкласни занимания. Американската система цени човека като цяло, не само оценки или само изпити, създават се кадри, които да са всестранно развити и конкурентно-способни.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Виена е много спокоен и сигурен град. Не ми харесваше, че магазините затварят в 7,30, а пък в неделя изобщо не работят, но се свиква. Транспортът е много уреден, мога да си разчитам плана за деня до минутата. Има всякакви видове музеи, ресторанти и събития, никога не можеш да скучаеш. Харесва ми, че и забавленията на австрийците са интелигентни, младите им хора са спокойни и открити, може да се говори с тях на всякакви теми и са услужливи. Както във всяко общество, ако следваш нормите и правилата, не е трудно да бъдеш част от него.

Как се придвижваш и забавляваш? Градският транспорт е много добре поддържан и навреме, така че за студенти е напълно достатъчен. Забавлявам се като ходя на кино, ресторанти, клубове, изложби, домашни партита – както всеки студент във всяка една държава.

Каква е местната култура? Местната култура е много спокойна, подредена и приятна. Дискриминация не съм срещнала нито в институции, нито в ежедневието си. Почти всички хора говорят английски, даже се притесняват ако ти говориш по-добре от тях. Няма чалга и повърхностни нрави, младите хора са безгрижни, радват се на живота и не се стресират. Манията да се завърши бакалавър за 3-4 години им е чужда, те отлагат изпити, пътуват много, работят само почасова и обикновено в ресторанти.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението зависи от университета, моят е частен и струва близо 18.000 евро на година, но има много опции за стипендии. Някои основни ежедневни разходи са: 1. семестриална карта за градския транспорт – 75 евро 2. жилище – двойна стая в общежитие ок. 350 евро, в апартамент под наем с 2-3-4-5 съквартиранти може да се намери и по-евтино. 3. храна – много относително, има различни хранителни магазини – Hofer, Lidl, Penny са най-евтините, Billa, Merkur, Spar са малко по-скъпи

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Моят университет има много възможности за стипендии и заем, могат да се видят на уебсайта.

Какви са възможностите за работa? Работа може да се намери лесно в ресторант/кафене, мин. заплащане е 8 евро/час Стажове и работа по специалността има много, но конкуренцията е голяма. Цени се най-вече ако имаш предишен опит в Австрия и езици.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Ще работя и ще следвам магистратура.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Опитвам се да помогна на близки и приятели да се осмелят да направят поне един семестър в друга държава, да придобият международен опит и заедно да можем да го използваме в различни сфери в България.

Share this

Submit your comment