Williams College, астрономия

Интервюто е предоставено от списание Форбс.

Редактори: Боряна Узунова, Веселин Димитров

Камен Козарев, Williams College Випуск 2005

През 2001 г. Камен завършва английска гимназия в Пловдив, а през 2005-а колежа Williams със специалност астрофизика. Благодарение на едногодишната подготовка за GRE (Graduate Record Examinations) е приет за докторантура по астрономия в Бостънския университет, където работи рамо до рамо с професор Нейтън Шуейдрън по въпроси, важни за НАСА. НАСА дава на Камен стипендия за следдокторска квалификация и от близо две години той работи в центъра по астрофизика Harvard-Smithsonian.

Трудно ли беше за един българин да бъде приет, да финансира и да завърши една от най-елитните образователни институции в Америка?

Кандидатствах на поне тридесет места, но само от Williams получих почти пълна стипендия, която допълних с поносим заем и работа в университета. За самия прием започнах подготовка година в аванс. Всъщност никой не знае как работят приемните комисии, но ако нещо се знае, то е, че търсят хора с разнообразни интереси. Страстта си към астрофизиката показах с моя снимка от слънчевото затъмнение през 1999 г. Колкото до завършването – наистина има много учене, много безсънни нощи и срещи с библиотеката, но определено си струва.

Кое е най-ценното умение, което ви даде този колеж?

Аналитично мислене – да изслушвам всички гледни точки и да взимам предвид всички налични факти, преди да направя заключение. Толерантност – да уважавам мнението на професорите и колегите, както и да бъда част от много интернационална среда. Широк поглед – Williams и подобни на него колежи изповядват системата Liberal Arts, която насърчава студентите да следват курсове извън тяхната специалност. Създаване на мрежа контакти – да си студент в престижен университет е възможност за запознанства с изключително умни, интересни, а и заможни хора.

Настрана от похвалните рецензии, имаше ли образованието ви в Williams College и своите негативни страни?

Настрана от носталгията към родината, която ме беше обхванала през цялата първа година от следването ми, да учиш в колеж като Williams, си е доста трудно. Кампусът е разположен в живописна долина, заобиколена от планини, но часовете прекарани в учене не ми позволиха да се насладя на природата. Още повече че колежът е доста изолиран – няма много възможности за забавление, а Бостън и Ню Йорк са на по четири часа път. Освен тези детайли мога да кажа само позитивни неща за Williams.

Без Williams, как би изглеждал животът ви сега?

Аз самият съм се питал, но няма как да знам. Може би нямаше да се занимавам професионално с астрономия, а с предприемачество.

Какъв съвет бихте дали днес на бъдещите български студенти?

Винаги да подлагат на съмнение това, което им се преподава. Да пробват различни предмети, но и да намерят това, което наистина ще им е интересно да специализират, дори да не обещава високо заплащане. В днешния глобален свят възможностите за активните и интелигентни млади хора дебнат навсякъде. Съдбите ни се развиват по различен начин – никога не знае човек кога и къде ще може да приложи уменията си по археология или Хинди, за да развие успешен бизнес, да кажем.

Share this

Submit your comment