Wirtschaftsuniversiät Wien, Wirtschaftsinformatik

Име Димитър Мандарлиев
Email dimitar.mandarliev@gmail.com
Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100004258091944
Държава Austria
Университет Wirtschaftsuniversiät Wien
Специалност Wirtschaftsinformatik
Сфера Computer science & information systems
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността е на немски. Критериите, спрямо които я избрах, са широк спектър за развитие и комбинация между икономика и технологии. Перспективата, която ми дава, е, че след завършване мога да се насоча към различни браншове, от които в момента индустрията изпитва нужда. От друга гледна точка, съчетаването на технология заедно с бизнес в момента търпи доста широко развитие, предизвикващо още по-голям интерес за изучаване.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесва ми перспективата, която дава след завършване, както и свободн избираеми предмеди даващи допълнителен тласък. Един от многото аспекти, които не ми харесва е, че се инвестира твърде много в недвижимост, което пък въздейства силно върху методите на обучение по начин, които е едновременно благоприятен и недовършен.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има голям брой студенти от чужбина. Доколкото съм запознат 10 % от тях са българи, което е прилична цуфра, считайки, че има 25000.

Защо приеха теб? Имах нужните оценки и показах, че имам желание да уча.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градът е добре устроен, но не е на приятно място.

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвам се с градски транспорт. Колкото до забавление – спортувам и чета.

Каква е местната култура? Микс от различни култури.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? 18 Евро плащам на семестър за обучение. Всеки месец 500 евро разходи (300 наем и 200 храна).

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? За заем не съм се интерсувал, но има доста стипендии, които са само за чуждестранни студенти.

Какви са възможностите за работa? Сравнително добри. С желание може да се хване работа, която няма да е най-хубвата, но която ще помогне на човек да покрие разходите си, а в някои случаи дори и да спестява.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? След като приключа с висшето си образование смятам да имам деца и да работя във фирма, занимаваща се с възобновяема енергия (продукция, консумиране, запазване).

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? След като видя, че има добра възможност за развитие в бранша, който описах по-горе, може да се замисля.

Share this

Submit your comment