FAQ4UNI

Йосиф Харизанов, Информатика (Informatics) в Берлин

Привет, аудитория! Казвам се Йосиф Харизанов и съм от София. През 2004-а година завърших Leistungsklasse на 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” и получих т. нар. немска диплома за средно образование Deutsches Abitur. За времето си тогава бях доста математически ориентирана персона и изключвах възможността да следвам каквато и да е хуманитарна специалност. Разбира се, според законите на Мърфи, на живота и на природата, по-късно всичко това се промени дотолкова, че интересите ми обхванаха теми от сферата на маркетинга, мениджмънта и политиката. Паралелно с това не загубих интереса си спрямо Информатиката (Informatics) – специалността, която през 2004-а година избрах да следвам.

Кандидатстване

Кандидатстването за тази специалност не се различава с нещо по-специфично.

Аз кандидатствах за летен семестър във FU и TU Берлин, като бях приет и в двата. Избрах FU по редица причини – атмосфера, впечатления от трети лица, познати, дори географско положение в Берлин (FU се намира в западен Берлин, TU и HU – от широкия център в посока изток).

При кандидатстването се уповавах на собствена работа и лична комуникация с университета. Не бих ви посъветвал да ползвате услугите на фирми и хора, оказващи ви помощ. Всеки уважаващ себе си кандидат-студент, с достойни познания по немски, трябва да може да се информира сам в интернет на страниците на интересуващите го университети, да си попълни и прати документите. За FU специално документите ми бяха обработени от т.нар. бюро Uni Assist, в което служители, а и
студенти на почасов труд, обработват документите на кандидатстващите. Обработката продължи повече от очакваното, може би около месец.

Прочети повече тук.

Share this

Submit your comment